Severokorejský vůdce Kim Čong-un pravděpodobně navštívil Čínu

Fantóm Kim Čong-un

Kim Čong-un pravděpodobně navštívil Čínu
REKLAMA

Západní média, mezi nimi německý deník Die Welt, spekulují, že se severokorejský vůdce Kim Čong-un s vysokou pravděpodobností nachází na utajené pracovní návštěvě Číny. Byla by to jeho první zahraniční cesta ve funkci nejvyššího představitele KLDR.

Peking, úterý pozdní odpoledne: městem se řítí policejní kolona s limuzínou, doprovázená eskortou na motocyklech. Okolí je široce uzavřeno. Krátce předtím dorazil na staré pekingské hlavní nádraží obrněný vlak. Přijel od hranic se Severní Koreou.

Čínská vláda provedla veškerá opatření, aby návštěva zůstala utajená. Záběry z mobilních telefonů pořízené ze vzdálených nástupišť byly, stejně jako snímky automobilové kolony, okamžitě odstraněny u internetu. Z mikroblogů zmizely komentáře s klíčovými slovy jako „Severní Korea“, ale např. i s Kimovou čínskou přezdívkou „Jin Sanpang“.

Takové utajení je však vyhrazeno pouze severokorejskému vůdci. Na hraničním nádraží v Dandongu byly dokonce vystaveny zátarasy, bránící ve výhledu.

Stejně tajemně probíhaly čínské návštěvy Kim Čong-ila, v r. 2011 zesnulého Kimova otce. Ten navštívil Čínu celkem sedmkrát, poprvé v r. 2000. Jeho poslední návštěvu, která se konala od 20. do 26. května 2011, oznámily obě země až po jejím skončení.

Státní média o návštěvě mlčí, pouze japonský list Asahi Shimbun uvedl, že podle očitých svědků začala Kimova návštěva obhlídkou technologického centra Zhongguancun. Stejně jako to dělal jeho otec.

„Zatím je vše jen fámou, která není oficiálně potvzena“, řek deníku Die Welt expert na Severní Koreu komunistické stranické univerzity Zhang Liangui. Také však dodal, že se s „největší pravděpodobností“ jedná o Kim Čong-una. Podle Zhanga je i dost odbře možné, že chce Kim dva měsíce před plánovanou schůzkou s americkým prezidentem Donaldem Trumpem zjistit, zda by k tomuto setkání mohlo dojít na čínské půdě.

To by znamenalo změnu v severokorejském postoji. Zatím trval Pchjongjang na tom, že konflikt ohledně severokorejských nukleárních zbraní je výhradně sporem mezi Severní Koreou a USA. Čína se měla držet stranou. Pokud by Kim změnil svůj přístup, mohlo by to představovat problém pro USA.

Kim se podle Zhanga nechce vzdát svého jaderného programu. To pouze vůči USA signalizoval, protože se jejich tlak stal pro Severní Koreu neúnosným. Nyní by se mohl pokusit zmírnit čínské sankce a vnést tak rozkol mezi Čínu a Spojené státy. A to by byla „hodně špatná věc“, dodává Zhang.

REKLAMA