Britská laboratoř neprokázala přesný původ Novičoku

Die Welt: Britská laboratoř neprokázala přesný původ Novičoku
REKLAMA

Německý deník Die Welt píše, že vojenská laboratoř ve Velké Británii nezjistila „přesný zdroj“ nervového jedu, který byl použit v případu Skripal. Příslušné informace byly předány britské vládě.

Měsíc po útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury nenalezl britský výzkumný ústav Porton Down „přesný zdroj“ nasazené bojové látky. Zatím se povedlo pouze určit, že byl při atentátu použit Novičok nebo podobný jed, sdělil v úterý vedoucí laboratoře Gary Aitkenhead.

„Podařilo se nám prokázat, že se jedná o Novičok, a také jsme prokázali, že se jedná o nervovou bojovou látku.“ Jeho laboratoř však neurčila jako „přesný zdroj“ Rusko, řekl Aitkenhead televizní stanici Sky News. Úlohou jeho laboratoře ale není určovat původ bojových látek.

K výrobě této nervové látky jsou ovšem potřeba „extrémně složité metody“, kterými disponují „pouze státní zařízení“, dodal šéf laboratoře. Zároveň odmítl výtku Moskvy, že bojová látka pochází z jeho britské laboratoře. „Je naprosto nemožné, že pochází od nás, nebo že by opustila naše zdi.“

Nervovou bojovou látku Novičok vyvíjeli na vrcholu studené války v 70. a 80. letech sovětští vědci v jednom ze státních výzkumných ústavů v Moskvě.

Vzájemná obvinění

Londýn proto z atentátu obvinil Moskvu. Moskva veškerou zodpovědnost za útok na bývalého ruského agenta Skripala odmítá a vyčítá Londýnu, že se dopustil unáhleného obvinění. Ruské úřady zároveň žádaly, aby byly připuštěny k vyšetřování.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v pondělí sdělil, že útok mohl být v zájmu Londýna, který se kvůli vyjednávání o brexitu nachází ve svízelné situaci. Britské ministerstvo zahraničí zase obvinilo Moskvu, že Ruskem narychlo svolané jednání Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) je pouhým „zastíracím manévrem“, kterým se Rusko snaží podkopat vyšetřování.

Výkonná rada OPCW se na žádost Moskvy bude zabývat případem Skripal ve středu. OPCW se sídlem v holandském Haagu je zodpovědná za dodržování konvence o chemických zbraních z r. 1997.

Ruský prezident Vladimír Putin v úterý během své návštěvy u tureckého prezidenta Erdogana v Ankaře prohlásil, že doufá, že zvláštní zasedání OPCW vnese více světla do případu otráveného agenta Skripala. „Máme zájem na úplném objasnění“, prohlásil Putin.

Těžká diplomatická krize

Případ vedl k těžké diplomatické krizi mezi Ruskem, Velkou Británií a dalšími západními zeměmi. V důsledku tohoto útoku vykázala Velká Británie a více než 20 dalších západních zemí jako Německo, Francie a USA desítky ruských diplomatů; Rusko následně udělalo to samé.

Porton Down, kde se nachází výzkumný ústav, leží poblíž městečka Salisbury. Tam byl 4. března na lavičce v parku nalezen v bezvědomí Sergej Skripal se svou dcerou. Oba byli v ohrožení života převezeni do nemocnice, Skripalova dcera se mezitím pomalu zotavuje.

Jak hlásí ve středu ráno německá veřejnoprávní televizní stanice Tagesschau 24, Velká Británie na svém obvinění Ruska trvá.

REKLAMA
REKLAMA