Rusko podniklo plošný kybernetický útok na USA a Velkou Británii

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Podle údajů Spojených států a Velké Británie podniklo Rusko plošný kybernetický útok, jehož cílem byla vládní zařízení a důležitá infrastruktura. Obě země představily společnou zprávu Národního centra pro kybernetickou bezpečnost Velké Británie, americké FBI a Ministerstva vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických. Napadeny byly i internetové routery soukromých osob.

Tisková agentura Reuters hlásí, že útok začal již v r. 2015. Týkal se širokého spektra organizací, mezi nimiž byly provozovatelé internetu, soukromé obchody a infrastruktura. „Celý rozsah napadení ještě neznáme“, uvedla Jeanette Manfra, bezpečnostní pracovnice amerického Ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Britští a američtí experti na kybernetickou bezpečnost varují, že se napadené routery mohou stát vstupní branou pro budoucí kybernetické operace. Ciaran Martin, šéf britského Úřadu kybernetické obrany uvedl, že jsou infikovány miliony routerů.

Hlavními cíli byla stěžejní infrastruktura pro fungování internetu, jako routery, switche a firewally. Hackeři si tak mohli připravit cestu pro špionáž, aby mohli krást duševní vlastnictví a získat trvalý přístup k sítím obětí, varovaly americké a britské úřady. Kybernetické útoky ještě zhoršily beztak napjatý vztah mezi Ruskem a Západem.

Rusko se k útoku ještě nevyjádřilo, v minulosti svou účast ale vždy popíralo.

REKLAMA