Vladimír Uglev: pomáhal jsem stvořit Novičok

"Putin není viníkem. V Rusku jsme selhali všichni."

Vladimír Uglev: pomáhal jsem stvořit Novičok
REKLAMA

Moskva nadále popírá existenci chemického programu pro výrobu bojových látek Novičok. Je to však otázka sémantiky. BBC vyzpovídala ruského vědce Vladimíra Ugleva, který se na vývoji Novičoku podílel. Článek vyšel na BBC News 19. dubna.

Na ruském černomořském pobřeží se setkávám s Vladimírem Uglevem, vědcem, který v dobách Sovětského svazu spolupracoval na vývoji nervových bojových látek.

„Cílem programu bylo vyvinout látku, která by byla daleko výkonnější než nervová látka VX, měla být 10x silnější“, vypráví mi. „A to jsme udělali.“ 71letý Uglev si myslí, že látku, která byla použita 4. března při útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru Julii v britském Salisbury, vytvořil on. V Rusku byla látka označována kódem A-234.

„Tvrdím to na základě spektrometrických údajů, přítomnosti fluoru, molekulární hmotnosti a dalším datům, která jsem nedávno zaslal.“ Pokud ale látka byla tak silná, jak to, že Skripalovi přežili? Uglev si myslí, že byli zasaženi pouze „malou dávkou… blízko prahové hodnoty“, která by je usmrtila.

Velká Británie zjistila, že látka byla aplikována v kapalném skupenství. Ptám se Vladimíra, pokud bojovou látku skutečně vyrobil, tíží to jeho svědomí? „Nejsou to první oběti, které mám na svědomí“, odpovídá. „Když o tom přemýšlím, mohl bych zřejmě napočítat tucet osob, které byly našimi látkami za různých okolností, například na vojenském cvičišti, otráveny. Pak je tu ještě případ vědce Andreje Železňakova, který se otrávil v laboratoři.“

Vladimír Uglev pracoval ve státní laboratoři v Šichany v ruské Saratovské oblasti. Jednoho dne byl sám zapleten do nehody s látkou Novičok.

„Byl to Novičok A-240. Ředidlo během vaření přeteklo a vystříklo na mou pravou ruku. Vložil jsem ruku do kyseliny solné, omyl jsem ji alkalickou peroxidovou sloučeninou a vložil ji pod kohoutek s tekoucí vodou.“

„Dalo by se říct, že jsem já a Skripalovi byli pokřtěni stejným Novičokem, akorát že se v mém případě jednalo o A-240 a ne o A-234. Ale byla to moje látka. A když vezmeme v úvahu, jak čistý byl testovaný vzorek, byla možná ze série, kterou jsem vlastnoručně vytvořil. Má dlouhou trvanlivost a prakticky žádné datum expirace.

Ruský stát nadále tvrdí, že je nevinný; obvinění z atentátu v Salisbury jsou součástí „rusofóbního“ spiknutí a provokací Velké Británie a USA.

Přečtete si také článek „Německé ministerstvo zahraničí upozorňuje na Lavrovovy lži“.

33letá Julia Skripalová byla začátkem dubna propuštěna z nemocnice v Salisbury a její 66letý otec se již nenachází v kritickém stavu. Podle vyšetřovatelů se nejvyšší koncentrace Novičoku nacházely na jejich domě.

Moskva tvdí, že neexistuje žádný důkaz, že by se chtěla Skripalů zbavit. „To je pravda“, komentuje to Vladimír Uglev. „Ruskou vinu nikdy nedokážete. Leda že byste našli zkumavku, která obsahovala danou látku.“

REKLAMA

„Ale logika událostí napovídá, že pachatelem je Rusko, stejně jako způsob, jakým naši představitelé reagují. Bez váhání prohlásili: ‚My to nebyli!‘ Je to stejné, jako když zloděj krade na trhu a je první, kdo zvolá: ‚Zloděj tady není, utekl tudy! Chyťte ho!'“

Je Vladimír Uglev překvapený, že je jeho země obviněna ze spáchání útoku chemickou bojovou látkou ve Velké Británii?

„Ne doopravdy“, říká. „A není to Putin, kdo je viníkem. Všichni v Rusku jsme selhali. Pokud je to naše země, co s tím má společného Putin? Nahraďte Putina Margaret Thatcherovou. Myslíte si, že by se něco změnilo? Ne. Problém je, že se naše společnost nechce změnit.“

Videorozhovor s Vladimírem Uglevem najdete v původním příspěvku BBC v odkazu níže.

REKLAMA