Krvavé pondělí: přes 50 mrtvých v den otevření velvyslanectví

Krvavé pondělí: přes 50 mrtvých v den otevření velvyslanectví
REKLAMA

Pro Trumpa to byl „velkolepý den pro Izrael„, zároveň se však jednalo o nejkrvavější den konfliktu mezi Hamásem a Izraelem od války v Gaze. Během protestů proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě zemřely desítky osob.

Slavnostní otevření velvyslanectví USA je zastíněno zatím nejkrvavějšími střety mezi izraelskými pohraničníky a Palestinci v pásmu Gazy od r. 2007. Podle palestinských údajů bylo během masových protestů, ke kterým vyzvala v pásmu Gaza vládnoucí radikální islámská organizace Hamás, zastřeleno minimálně 52 osob. Zhruba 2.800 osob bylo zraněno.

Izraelské letectvo podle vlastních údajů odpoledne zaútočilo na Hamás. Útok byl namířen proti „5 teroristickým cílům“ ve vojenském výcvikovém prostoru v severní části pásma Gaza, sdělila armáda. Jednalo se o reakci „na násilné akce Hamásu v uplynulých hodinách“.

„Velkolepý den pro Izrael“

Zatímco se odehrávaly krvavé protesty v pásmu Gazy, bylo v Jeruzalémě slavnostně otevřeno velvyslanectví Spojených států amerických. Na Twitteru označil americký prezident Donald Trump s uznáním Jeruzaléma za izraelské hlavní město spojené přesunutí velvyslanectví za „velkolepý den pro Izrael“.

Ve videoposelství k otevření velvyslanectví řekl, že jsou USA nadále zavázány cíli zprostředkovat mírové řešení na Blízkém Východě. Sám Trump se slavnostního otevření nezúčastnil. K americké delagaci patřila Trumpova dcera Ivanka, její manžel Jared Kushner a ministr financí Steve Mnuchin.

Horor na hranicích

Již hodiny před slavnostním aktem se na 70 kilometrů vzdálené západní izraelské hranici odehrávaly strašidelné scény: Palestinci, vedením Hamásu vyzvaní k prolomení izraelské blokády, zapálili automobilové pneumatiky a zaútočili kameny na izraelská hraniční zařízení.

Izraelští vojáci opětovali útok ostrou municí. Na fotografiích lze rozeznat, že někteří Palestinci použili na vrhání kamenů katapulty.

Podle odhadů armády se protestů v pásmu Gaza zúčastnilo zhruba 40.000 Palestinců. Izrael obvinil hnutí Hamás, že lidem za účast na protestech platilo.

Přeložení amerického velvyslanectví se časově shoduje s oslavami 70. výročí státu Izrael. Pro Palestince je oproti tomu 15. květen dnem velké katastrofy – tzv. Nakby – během níž v letech 1946 – 1948 mnoho palestinských rodin uprchlo z dnešního Izraele. Velký počet potomků obětí tehdejšího exodu dodnes žije v uprchlických táborech v palestinských autonomních oblastech a v sousedních arabských státech.

Tvrdá kritika přesunu amerického velvyslanectví

Přesun velvyslanectví USA není kritizován pouze samotnými Palestinci, kteří chtějí arabské východní části Jeruzaléma prohlásit za hlavní město svého budoucího státu Palestina. Do minulého prosince, kdy Trump oznámil uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele, platil mezinárodní konsens, že je k dosažení míru mezi Izraelci a Palestinci usilováno o řešení dvou samostatných států a do té doby zůstává status Jeruzaléma otevřený. Proto se zatím skoro všechna velvyslanectví nacházela v Tel Avivu.

REKLAMA
REKLAMA