Itálie odmítla loď s uprchlíky, přijme ji Španělsko

Itálie odmítla loď s uprchlíky, přijalo ji Španělsko
REKLAMA

Nová italská vláda naplňuje své předvolební sliby o přitvrzení uprchlické politiky, když nepřijala loď Aquarius s 629 zachráněnými trosečníky ze Středozemního moře. Je to poprvé, co Itálie uprchlíkům zavřela své přístavy. Premiér Giuseppe Conte si v neděli večer stěžoval, že je Itálie v uprchlické krizi ponechána na holičkách.

Loď Aquarius, která patří nevládní humanitární organizaci SOS Mediterranée, zachránila v minulém týdnu 629 uprchlíků, mezi nimi 129 nezletilých bez doprovodu, 11 dětí a 7 těhotných žen. Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini požadoval, aby uprchlíky přijala Malta. Maltský předseda vlády prohlásil, že Itálie „jednoznačně porušuje mezinárodní právo“ a že to představuje „ohrožení pro všechny“.

Salvini, který je také předsedou Ligy severu, italský postoj odůvodňuje nátlakem na Brusel. „Jen tak nám budou v Bruselu rozumět“, prohlásil podle deníku La Reppublica v telefonickém rozhovoru s premiérem Contem.

Rozhodnutí vyvolalo vlnu protestů

Rozhodnutí italské vlády sklidilo vlnu protestů. Mluvčí UNHCR Carlotta Sami prohlásila, že „právo na azyl nemůže být nikomu upřeno“. Protestují rovněž starostové jihoitalských přístavních měst, ve kterých se během uplynulých let vylodily desetitisíce uprchlíků. Starosta sicilského Palerma Leoluca Orlando řekl: „Palermo bude i nadále přijímat soukromé a vojenské záchranné lodě. Salvini porušuje mezinárodní právo a odhaluje pravou tvář extrémní pravice.“

Jasná slova přichází i od Gino Strady, zakladatele organizace Medici senza Frontiere (Lékaři bez hranic): „Nikdy bych si nepomyslel, že se v 70 letech probudím v zemi s rasistickou vládou.“ Mnoha Italům se ale kurz nové italské vlády zřejmě zamlouvá. V nedělních komunálních volbách dosáhla pravicově nacionalistická Lega Nord velkých úspěchů, především v severní Itálii, ale i v tradičních baštách demokratů na jihu země.

Uprchlíky zachrání Španělsko

Oproti tomu nová španělská vláda socialistického předsedy vlády Pedro Sáncheze v pondělí v Madridu oznámila, že se zhruba 600 uprchlíků z lodi Aquarius ujme. Loď smí připlout do přístavu ve Valencii na východním španělském pobřeží. „Je naší povinností pomoci, pokud tak lze zabránit humanitární katastrofě“, sdělil Sánchez.

Maltu a Itálii předtím k přijetí uprchlíků vyzvala jak Organizace pro uprchlíky Spojených národů UNHCR, tak Evropská komise i německá Spolková vláda.

REKLAMA