Kim a Trump: teď teprve pocítí tíhu života

Komentář k jednání v Singapuru

Kim a Trump: teď teprve pocítí tíhu života
REKLAMA

Je dobře, že v Singapuru došlo k jednání, show ale mezitím už skončila. Těžké rozhovory teprve začnou. I proto, že existují ještě další mocnosti, které chtějí zamíchat kartami.

Představení skončilo, teď teprve pocítíme tíhu života – doufejme. Co se týče atmosféry, bylo setkání amerického prezidenta a sevekorejského vůdce zřejmě úspěšné. Donald Trump a Kim Čong-un podepsali dohodu, která nabízí cestu k mírové budoucnosti na Korejském poloostrově. To je dobře, je to ale pouze první krok.

Trump prohlásil, že proces jaderného odzbrojení obou Korejí začne „velmi brzy“. Prezident tak uznal jeden zásadní fakt: ve skutečném politickém životě nejde nic hned. A s partnery, jako jsou severní Korejci, už vůbec ne. Jednání, která nyní zřejmě začnou, slibují hodně napětí. Dojde ke krizovým momentům – tehdy, až se vyjasní, kdo co doopravdy nechce.

Pak nezbývá než doufat, že to nebudou lidé jako bezpečnostní poradce John Bolton, kterým bude prezident věnovat pozornost. Bolton byl samozřejmě i v Singapuru, ač se nepokoušel vyvolat rozruch. Protože ale nelze předpokládat, že by hodil přes palubu své přesvědčení, že Severní Koreji pomůže pouze změna režimu, nemůžeme si v budoucnu být ničím jisti.

Do následných dlouhých jednání se budou snažit, přímo nebo nepřímo, promluvit i další mocnosti, především Čína. Všichni v zásadě tzv. denuklearizaci podporují. Co se ale bude pod budoucí shodou přesně skrývat, dnes ještě nikdo netuší. Za jisté však už nyní můžeme považovat, že se bude Peking snažit americký vliv v regionu podle svých možností dále potlačit. Po úspěchu a uznání toužící americký prezident by tak mohl v závislosti na vývoji nastávajících jednání přistoupit na dohodu, která bude sice dobře vypadat, ale Americe a jejím spojencům uškodí. Konec konců, s poškozováním partnerů má zkušenosti.

V Koreji a kolem ní je ještě hodně práce. Naději na zlepšení lze připustit, přehnaná euforie by však byla předčasná. A nezanedbatelným problémem je i to, že v Singapuru zrovna skončily jednání dvě osobnosti, na jejichž veřejně vyslovené slovo se lze spolehnout jen ve velmi omezené míře.

REKLAMA