Na co odpovídala Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu?

REKLAMA

Během prvního slyšení německé kancléřky před Spolkovým sněmem šlo AfD především o uprchlickou krizi. Ostatní strany měly připraveny i aktuálnější otázky.

Již 13. rokem vládnoucí spolková kancléřka Angela Merkelová čelila v této formě přímým otázkám poslanců Spolkového sněmu poprvé. Unie (CDU/CSU) se dlouho bránila naléhání sociálních demokratů, Zelených a Levice, nakonec se však podvolila tlaku SPD během koaličních vyjednávání o současné vládě. Vzorem parlamentního slyšení je britský model „Prime Minister’s Questions„, kde je považován za riskantní pro šéfy tamních vlád. Kancléřka nyní bude muset na poslanecké dotazy odpovídat 3× ročně, historické prvenství si odbyla 6. června 2018 od 12:30 hod.
(Süddeutsche Zeitung)

Merkelová je pro rozhovory s Putinem

Merkelová odpovídala na dotazy poslanců hodinu. Během prvního slyšení vyčetla populistická AfD kancléřce „destruktivní, k USA servilní“ přístup k Rusku. Merkelová výtku protiruských antipatií odmítla s tím, že s Vladimírem Putinem vedla „dlouhé a zevrubné bilaterální rozhovory“. A dodala: „Jsem pro rozhovory s Ruskem (…), ovšem i s ohledem na rozdílné pohledy, které zaujímáme“. Zdůraznila však také potřebu dialogu. Na další podobná setkání se nyní připravuje společně s Francií.

Další otázky AfD se téměř výhradně týkaly uprchlické krize. Merkelová svou politiku vůči jejich výtkám obhajovala. V r. 2015 šlo o „výjimečnou humanitární situaci“, zdůraznila. Politik AfD Gottfried Curio Merkelovou (video) obvinil kancléřku z údajného „přílivu migrantů“. Mluvil o „importu islamistů a nebezpečných osob, nekonečném lidském utrpení způsobeném násilníky, vrahy a teroristy“. Za vše je podle něj osobně zodpovědná Merkelová. „Kdy odstoupíte?“, zněla jeho závěrečná otázka. Kancléřka jeho provokace přešla.

Uprchlická politika byla „zodpovědná“ a „v souladu se zákony“

Místo aby reagovala na provokace, Merkelová zdůraznila, že se Německo za dané situace zachovalo „zodpovědně“, „v souladu se zákony“ a že „základní politická rozhodnutí byla správná“. Kancléřka také poděkovala spolupracovníkům Spolkové agentury pro migraci a uprchlíky (BAMF) za jejich nasazení v tehdejší těžké situaci.

Zároveň odmítla kritiku, že přehlížela závažné problémy uvnitř agentury. „Pokud by tam neexistovaly závažné strukturální problémy“, nemusela by tam povolávat bývalého šéfa Hanse-Jürgena Weieseho, vysvětlila kancléřka. „Nesčetněkrát jsem s ním mluvila a stále znovu ho povzbuzovala, aby nám o všech problémech, o všech nedostatcích, řekl.“

Z řad SPD, Unie, Zelených a Levice nakonec došlo i na otázky ohledně reformy Evropské unie a eurozóny. Merkelová podporuje plán na přeměnu Evropských záchranných fondů na Evropský měnový fond.
(T-online)

„Vždyť se zase vrátím“

Nový formát Merkelové sedl. Kancléřka nemiluje velké výstupy, je ale dobrá v odrážení otázek. Projevuje se jako naprosto pozorná a soustředěná, je si jistá v tématech a skvěle umí shrnout složité souvislosti do několika, ne zbytečně složitých vět. Samozřejmě je mnoho z toho předpřipravené, na podobné otázky neodpovídala poprvé, ale opakování je matka moudrosti. Úspěch by měl kancléřku povzbudit, aby se otázkám Spolkového sněmu postavila častěji. Poslanci se ovšem ještě musí lecčemu přiučit.
(Die Welt)

Závěr slyšení ukončila Merkelová nezvykle vesele. Po 60 minutách poslance uklidňovala: „Byť toho velmi lituji, jsme už u konce. Vždyť se zase vrátím.“
(T-online)

REKLAMA