Přelomová noc pro Německo

Seehofer provokuje konfrontaci, jeho podpora klesá

Editorial magazínu POLITIQ
REKLAMA

V Berlíně zasedá CDU, v Mnichově CSU. Důvodem sporů uvnitř Unie je uprchlická politika. Ministr vnitra a předseda bavorské CSU Horst Seehofer by rád zavedl kontroly na hranicích a vracel uprchlíky už tam. To kancléřka Angela Merkelová odmítá a kontruje dohodami a přísliby budoucích smluv, kterých dosáhla na právě skončivším bruselském summitu zemí Evropské unie. Kdyby ji ovšem nepodrazily východoevropské země. Seehoferovi to nestačí a naopak provokuje konflikt. 

Seehoferova politika je hloupá a příliš smyslu nedává. „Bylo by teď nanejvýš nezodpovědné, vydat se národní cestou“, si myslí Volker Bouffier z CDU. Nesouhlas se Seehoferem roste i ve vlastních řadách. I průzkumy veřejného mínění ukazují, že se kancléřka stále ještě těší vysoké podpoře. Politolog Elmar Wiesendahl v německé veřejnoprávní televizní stanici ARD dnes večer prohlásil, že „troublemaker“ rozhodně ztratí. Němci nemají rádi konfrontaci, ale dohodu.

Pravdou také je, že výsledky, které prezentovala kancléřka, jsou zřejmě na hranici toho, co jsou ještě Němci schopni většinově akceptovat. Mnoho plánovaných opatření kritizuje nejen opozice, významná část koaliční SPD, ale třeba i OSN a další lidskoprávní organizace.

Důvodem absence vůle po dohodě by mohly být zářijové volby v Bavorsku. Ovšem i pak to CSU se svým konzervatismem přehnala: jednak je dnes německá společnost jiná, než před 50 lety. Za druhé, pokud by chtěla CSU oslovit pravý okraj, už několikrát se ukázalo, že tudy cesta nevede: lidé raději sáhnou po originálu, než po kopii. A kdo viděl víkendový sjezd AfD ví, že na CSU nenechala nit suchou.

Po dnešních jednáních chce Seehofer podat osobní vysvětlení, i kolem něj však už panují dohady. Nejnovější zprávy tvrdí, že k němu má nakonec dojít bez přítomnosti novinářů. Německá média spekulují, že by mohl i odstoupit. Zatím schůzka CSU stále trvá, přítomní novináři to interpretují tak, že se zřejmě vedou bouřlivé diskuze a strana je rozštěpená. Ať tak či onak, dnešek je pro německou politiku přelomovým dnem.

Sledujte POLITIQ, budeme vás informovat.

REKLAMA