Britští vyšetřovatelé identifikovali pachatele útoku novičokem

Smyčka se utahuje

Britští vyšetřovatelé identifikovali pachatele útoku novičokem
REKLAMA

Po atentátu nervovou bojovou látkou na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru Julii v britském Salisbury nyní policie identifikovala podezřelé pachatele. Podařilo se to především díky záznamům z bezpečnostních kamer.

Podle zpráv britské agentury Press Association (PA) se na útoku látkou novičok podílelo více Rusů. V současné době policie pátrá po několika podezřelých. Zdroj z okruhů vyšetřovatelů tiskové agentuře sdělil, že kriminalisté vyhodnotili záznamy z bezpečnostních kamer a porovnali je s osobami, které kolem doby útoku přicestovaly do Velké Británie. „Vyšetřovatelé si jsou jistí, že podezřelými jsou Rusové“, je citován zdroj.

Sergej a Julia Skripalovi byli nalezeni před 4 měsíci v bezvědomí na lavičce v parku jihoanglického Salisbury. Unikli jen těsně smrti a nyní se nachází na utajovaném místě. Méně štěstí měla 44letá Dawn Sturges. Žena zřejmě v jednom parku v Salibury našla flakón od parfému naplněný novičokem a nasprejovala si na kůži 10× větší dávku jedu, než jakou byli otráveni Skripalovi. Žena otravu nepřežila. Její 45letý partner byl rovněž otráven a stále bojuje o život.

Kreml veškerá obvinění popírá

Novičok byl vyráběn v bývalém Sovětském svazu, později s ním experimentovali i jiné země. Kreml veškerá obvinění popírá. Případ vyvolal těžkou diplomatickou krizi. Více než 2 desítky zemí vypověděly ruské diplomaty. Rusko reagovalo stejným krokem.

Národní zdravotní úřad ve Velké Británii vyzval před několika dny obyvatele Amesbury a blízkého Salisbury, aby se nedotýkali neznámých předmětů. Toto upozornění stále platí. „Nemůžeme zaručit, že látka ještě někde nezbyla“, sdělil policejní mluvčí.

Policie uzavřela 6 oblastí v Amesbury a ve 13 kilometrů vzdáleném Salisbury, ve kterých se nedávno otrávený pár krátce před propuknutím prvních symptomů pohyboval. Mezi ně patří lékárna, kostel a dům 45letého muže. Hostel, ve kterém bydlela jeho přítelkyně, byl evakuován.

REKLAMA