Steve Bannon: padouch pro Evropu

Steve Bannon: padouch pro Evropu
REKLAMA

Bývalý šéfstratég Donalda Trumpa, Steve Bannon, chce sjednotit nacionalisty starého kontinentu. Jeho cíl je jasný: zničení EU.

Mnoho hovoří pro to, že Steve Bannon už svůj zenit překročil. V Bílém domě směl bývalý první šéfstratég zůstat jen půl roku. Později na něj prezident dokonce uvalil svým způsobem klatbu a Bannon navíc ztratil vedoucí místo v pravicovém internetovém portále Breitbart News. To ale ještě neznamená, že by neměl vůbec žádný vliv na Trumpa. Koneckonců dělá poslední měsíce prezident přesně to, co po něm Bannon před rokem tak netrpělivě požadoval: umlčet umírněné hlasy a pracovat na národně populistické agendě.

Dobré tři měsíce před volbami do Kongresu ale také už nezbylo nic z Bannonova plánu, znemožnit desítkám republikánských kongresmanů a poslanců znovuzvolení tím, že proti nim ve vnitrostranických primárkách nasadí radikálnější konkurenty. Během doplňovacích voleb v minulém roce vedla tato strategie pouze k tomu, že baštu konzervativců Alabamu nyní v Senátu zastupuje demokrat. Nedávno Bannon přiznal, že tato „antiestablishmentová záležitost je luxusem, který si nyní nemůžeme dovolit“. Tak skromné vyjádření od něj ještě nikdy nezaznělo – a od té doby už také ne. Protože tu přece ještě je Evropa.

Tam chce Bannon založit nadaci nazvanou „Hnutí“ (v orig. The Movement, pozn. překl.), aby s její pomocí sjednotil „pravicové národní populisty“ všech zemí. A zde také znovuobjevil svá silná slova. Ačkoliv se AfD staví k Bannonovi rezervovaněji, než třeba francouzský Rassemblement National Marine Le Penové, italská Lega Matteo Salviniho, nebo maďarský předseda vlády Viktor Orbán, sleduje Bannon přesně Trumpův ukazováček a chce v květnu 2019 zabodovat ve volbách do Evropského parlamentu anti-merkelovskou kampaní. Když na internetovém portálu The Daily Beast vyjevil své plány, nadával kancléřce kvůli baltskému plynovodu Nord Stream 2: „Merkelová je naprostý podvodník. Elity tvrdí, že Trump je ničitel. Ale ona odevzdala kvůli levné energii kontrolu do Ruska.“

S méně než 10 spolupracovníky má zprvu „Hnutí“ z Bruselu podporovat nacionalistické strany. Bannon pro ně chce nechat vypracovávat politické záměry, objednávat průzkumy veřejného mínění a v kampaních, v neposlední řadě k využití krásného nového světa dat. Jeho cíl je jako vždy neskromný: brzy by měl každý třetí evropský poslanec patřit k nové národně populistické frakci. Samozřejmě v Bruselu vědí, jak zatěžko zatím pravicově populistickým stranám přišlo sjednotit své síly. Bannon nyní ale slibuje zemětřesení: „Stane se to okamžitě, jakmile stiskneme tlačítko.“ Po sobě často nedůvěřivě hledícím evropským nacionalistům se nabízí jako bezbolestný loutkovodič. Ve svém rozhovoru Bannon citoval básníka Johna Miltona: „Je lepší vládnout v pekle, než sloužit v nebi.“

Evropská politika ve výprodeji

Nedávno byl v Londýně. Podle The Daily Beast se tam za ním na poutní cestu vypravili zástupci Rassemblement National, Švédských demokratů, vlámských Vlaams Belang a malé belgické Lidové strany. Bannon už delší dobu udržuje úzké kontakty s Le Penovou, s italskou Legou, stejně jako k zastáncům brexitu z britské Strany nezávislosti. Došlo k rozhovorům i se zástupci AfD. V Maďarsku byl Bannon nedávno přijat Orbánem. Tomu se obzvlášť zamlouvá, že Bannon vyhlásil válku Sorosovi. Velkoinvestor, kterého Bannon označuje za „zlého, ale brilantního“, se zasazuje za otevřené společnosti, za což utratil desítky miliard euro, v neposlední řadě ve své maďarské vlasti.

Že bude těžké se mu postavit s hrstkou spolupracovníků, Bannona nezajímá. Evropskou politiku považuje za svého druhu výprodejní akci. S radostí nedávno poukázal na to, že kampaň za brexit směla stát pouze 7 milionů liber. Pointa multimiliardáře Bannona přitom není, že zastánci brexitu tento rámec nezákonně překročili, jak právě v těchto dnech odhalila volební komise. Nýbrž, že mu pár milionů liber připadá jako drobné, když se v r. 2016 účastnil amerických voleb, ve kterých bylo odhadem utraceno 6 až 7 miliard dolarů. „Ty jo“, rozplývá se Bannon. „Za 7 milionů liber dostali z EU 5. největší hospodářskou velmoc světa!“ A politikové z Legy a Hnutí pěti hvězd převzali se svými soukromými kreditkami „7. největší světové hospodářství“. Bannon chce Evropu připodobnit Spojeným státům, kde si těžcí boháči z obou stran ideologických zákopů dopřávají materiálních bitev, oproti kterým působí volby do Spolkového sněmu jako volby do rady vesnického církevního sdružení.

Nikdy nebylo jasnější, že Trump Bannonův cíl na zničení Evropské unie sdílí, aby měl Washington snadnější práci s malými národními státy. Trump ovšem svou poslední evropskou návštěvou Bannonovi budování tohoto projektu neulehčil. Svými pochybnostmi na americké spojenecké solidaritě vystrašil i ty středo- a východoevropany, kteří jsou jinak tak náchylní na jeho nacionalismus a protievropskou nenávist. Ne bez náznaku škodolibosti západoevropští diplomaté poznamenali, že to na Evropany mělo nezamýšlený „soudržný efekt“.

Bannon se spoléhá na svou pověst velmistra temné strany moci. Největší službu mu prokázal „whistleblower“ datové firmy Cambridge Analytica, který Bannovi vyčetl, že změnil nástroje Facebooku na psychologické zbraně. „Ten ze mě udělal doslova největšího génia mezi zloduchy“, rozplýval se Bannon. „Jsem zločincem z filmu Jamese Bonda. To považuji za naprosto skvělé.“

REKLAMA