QAnon: spiklenecká teorie hlásající, že Trump bojuje proti spiknutí

QAnon: spiklenecká teorie hlásající, že Trump bojuje proti spiknutí
REKLAMA

Věří v tajnou vládu, proti které prezident Trump bojuje. Příslušníci hnutí QAnon vyhledávají na internetu spiklenecké teorie a vnáší je do americké politiky.

Z kartónu vystřižené „Q“, „Q“ na pestře pomalovaných tričkách, „Q“ na plakátech. „Q“ je 17. písmeno abecedy a na volebních shromáždění Donalda Trumpa je k vidění až nápadně často. Příznivci spiklenecké teorie na amerického prezidenta volají: „My jsme ‚Q‘! My jsme přívrženci QAnonu“, jak se skupina nazývá celým jménem.

Členové se netají tím, v co věří: ve spiknutí mocných v USA. QAnon znamená Q-Anonym. Protože kdo přesně „Q“ je, není známo. Jen to, že se jedná o přezdívku jedné nebo několika osob, která nebo které od minulého podzimu pod tímto jménem šíří v internetu kryptické teze.

„Q“ je obeznámen s důvěrnými informacemi a má nejvyšší bezpečnostní prověrky, vysvětluje jedna z přívrženkyň hnutí reportérovi televizní stanice CNN. Fanoušci QAnonu věří v těžko srozumitelnou změť nejrůznějších příběhů. Mezi ně patří i ten, že prominentní Američané jako Barack Obama, Hillary Clintonová nebo herec Tom Hanks společně obchodují s dětmi a provozují tajný sexuální spolek.

I na práci zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera ve věci možného ovlivňování prezidentských voleb Ruskem mají přívrženci konspiračních teorií zcela vlastní pohled. Muellerovým skutečným úkolem totiž je, aby právě tento obchod s dětmi odhalil. Byl tím pověřen samotným prezidentem Trumpem.

Svět bez důkazů

Na to nejsou důkazy, poznamenává reportér CNN jiné příznivkyni „Q“, jedná se přece jen o naprosto nepodložená tvrzení, která někdo umístil na internet. Žena odpoví: neexistuje přece jediný důkaz, že to tak není.

Jiný novinář se v Bílém domě teprve nedávno zeptal, co si o tom všem myslí Trump. Sarah Sandersová, mluvčí prezidenta, na to odpověděla jen velmi všeobecně: prezident odsuzuje „každou skupinu, která vyzývá k násilí vůči jiným osobám. Takové skupiny by samozřejmě nepodporoval. To jsme od začátku našeho funkčního období neustále zdůrazňovali.“

Boj proti hlubokému státu

Přesto: při dalším Trumpově předvolebním vystoupení budou fanoušci „Q“ opět přítomni. Jsou přesvědčeni, že Trump bojuje proti „Deep State“, svého druhu tajné vládě ve vládě. Tomu nasvědčují různé okolnosti. Prezident například často kreslí prstem ve vzduchu „Q“ a tím vysílá skryté signály svým přívržencům. I v jeho textech na Twitteru se nachází tajná poselství.

Přiznivcům QAnonu je jasné: americký prezident je jedním z nich.

REKLAMA