Loď Aquarius: Itálie svaluje zodpovědnost na Velkou Británii

Loď Aquarius: Itálie svaluje zodpovědnost na Velkou Británii
REKLAMA

Loď Aquarius hledá ve Středozemním moři přístav, kde by mohla vylodit zachráněné uprchlíky. Itálie ji odmítá přijmout a vyzývá Velkou Británii, aby ji přijala ona. Protože se plaví pod gibraltarskou vlajkou.

Italská vláda považuje Velkou Británii zodpovědnou za přijetí migrantů, nacházejících se na palubě záchranné lodě Aquarius. Ministr dopravy Danillo Toninelli vyzval na Twitteru Spojené království, aby převzalo „svou zodpovědnost za ochranu trosečníků“, protože se koneckonců loď plaví pod gibraltarskou vlajkou. Britské zámořské území Gibraltar leží na jižním španělském pobřeží.

Na palubě je 141 migrantů

Humanitární organizace Lékaři bez hranicSOS Méditerranée zachránily v pátek z člunů před libyjským pobřežím celkem 141 migrantů. Mezi nimi jsou i desítky nezletilých bez doprovodu.

Podle organizace SOS Mediterranée pocházejí téměř dvě třetiny osob ze Somálska a Eritreje. Mnoho uprchlíků vypovědělo, že byli v Libyi drženi za nelidských podmínek. Nyní čekají na přidělení bezpečného přístavu. Loď se v tuto chvíli nachází západně od Malty.

Tvrdý postoj v migrační otázce

Od nástupu populistické vlády zastává Itálie v migrační otázce tvrdý postoj. Poprvé zakázala lodi Aquarius přístup do italských přístavů v červnu. Ani další lodě, které ve Středozemním moři zachránily uprchlíky, nesměly několik dní přirazit k pevnině, protože jim nebyl okamžitě přidělen bezpečný přístav.

Libye je pro africké migranty, kteří utíkají před chudobou a násilím, důležitou přestupní stanicí na cestě do Evropy. Převaděči využívají chaos, který v Libyi zavládl po sesazení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v r. 2011. Libyjské úřady se s evropskou pomocí snaží počet uprchlíků do Evropy omezit.

REKLAMA