Další přebytek německého hospodářství v řadě

Další přebytek německého hospodářství v řadě
REKLAMA

Díky příznivé hospodářské situaci je v německé státní kase tolik peněz, jako nikdy předtím. V první polovině roku byly příjmy německého státu, jednotlivých spolkových zemí a obcí o 48,1 miliard euro vyšší, než výdaje. To sdělil v pátek Spolkový statistický úřad

Největšího přebytku dosáhl s 19,5 miliardami euro německý stát. V plusu jsou však i spolkové země, obce a sociální pojišťovny.

Důvodem rekordního přebytku je dobrá hospodářská situace Německa, která už léta produkuje jeden přebytek za druhým. Příjmy z daní a sociálních odvodů rostou.

K tomu je také třeba započítat spornou měnovou politiku Evropské centrální banky (ECB). Díky nízkým úrokům se mohou veřejné rozpočty zadlužit za výhodnějších podmínek.

Co se stane s přebytky?

Výdaje spolkové vlády byly nižší než v minulém roce i díky přechodnému rozpočtu, který platil až do poloviny července. Rozpočtové provizorium bylo způsobené průtahy při sestavování vlády. V druhé polovině roku výdaje vzrostou, protože mezitím vstoupil v platnost řádný rozpočet pro rok 2018.

Předseda liberálních demokratů FDP Christian Lindner kvůli rekordnímu přebytku požaduje snížení daňové zátěže všech německých občanů.

REKLAMA