Krize v Turecku: najednou je EU zase dobrá

POLITIQ: Telegraficky
REKLAMA

Turecko vězí díky rozepřím s USA v hluboké hospodářské a měnové krizi. To přimělo tureckého prezidenta Erdogana ke změně slovníku vůči Evropské unii. Ankara si opět přeje užší spolupráci.

21. září se v Berlíně setká turecký ministr financí Berat Albayrak se svým německým kolegou Olafem Scholzem. Při tom zřejmě půjde i o plánovou Erdoganovu návštěvu v Německu. Ten mezitím telefonicky hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a britskou předsedkyní vlády Theresou Mayovou.

Dalším znamením tání je i to, že v Ankaře poprvé po 3 letech zasedala tzv. „reformní pracovní skupina“. Jejím úkolem je přibližování k EU a příprava tureckých reforem. Zasedání se zúčastnil ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu, ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül, ministr financí Berat Albayrak a ministr vnitra Süleyman Soylu.

Evropská unie zastavila jednání s Tureckem o rozšíření celní unie po množících se případech represe proti novinářům a údajným podporovatelům pokusu o puč v létě r. 2016. Na novou tureckou iniciativu reagovala EU zdrženlivě.

REKLAMA