AfD se na východě Německa dostala poprvé před CDU

POLITIQ: Telegraficky
REKLAMA

Ve východoněmeckých spolkových zemích leží AfD v průzkumech veřejného mínění poprvé před CDU. AfD by získala 27 %, křesťanští demokraté 23 %. Třetí nejsilnější stranou je Levice s 18 % následovaná SPD s 15 %. Daleko za nimi se nachází Zelení (7 %) a FDP (6 %).

Vyplývá to z průzkumu agentury Infratest Dimap vyhotoveného pro veřejnoprávní televizní stanici ARD a deník Die Welt. Sama agentura poukazuje na větší možnost statistické chyby v nových spolkových zemích; podkladem výzkumu je 1.500 telefonních rozhovorů, z toho 300 uskutečněných ve východním Německu.

Celoněmecky ztratila AfD jedno procento a má nyní 16 %. CDU/CSU zůstává na 29 % a SPD si rovněž zachovala předchozí hodnotu 18 %. Zelení ztratili bod a dostali by se nyní na 14 %. Levice (10 %) a FDP (8 %) získali po jednom bodu.

V západní části Německa AfD ztrácí. Tam se v současné době dostane na pouhých 14 %. Unie by získala 30 %, SPD 19 %, Zelení 15 %, FDP 9 % a Levice 8 %.

Může za morální úpadek (nejen německého) východu nedostatečné vypořádání se s minulostí? Přečte se zajímavou analýzu východoněmecké spisovatelky Ines Geipelové:

Spisovatelka Ines Geipelová: „Chemnitz je rok ’68 východu“

REKLAMA