Saská Kamenice: dosud nepoznaná nenávist proti médiím

Násilí v Saské Kamenici

REKLAMA

Během protestů v Saské Kamenici (něm. Chemnitz) napadali demonstranti neustále novináře. Při tom ničili mimo jiné kamery. Někteří šéfredaktoři proto vznášejí vážná obvinění vůči policii. Úvodní video televizní stanice NDR se zabývá pondělním „smutečním pochodem“z 27. srpna, text pak (převzatý z Tagesschau.de) sobotními demonstracemi z 1. září.

Během sobotních pravicově zaměřených manifestací v Saské Kamenici došlo k nesčetným útokům proti novinářům. Policie poprosila zástupce médií, kterým bylo bráněno vykonávat svou práci, aby se přihlásili. Zemské sdružení novinářských odborů DJV vyzvalo napadené členy, aby podali trestní oznámení.

Georg Restie, vedoucí redakce magazínu ARD Monitor, informuje o útocích na jeho kameramanský tým. Reportéři se „jen tak tak zvládli uklidit do bezpečí“, tweetoval Restie. „Ještě nikdy jsme nezažili tolik nenávisti vůči médiím jako během tohoto víkendu v Saské Kamenici.“

Útoky na tým středoněmeckého rozhlasu MDR

Reportéři televizní stanice MDR zjitřené nálady proti zástupcům médií zdokumentovali. Účastníci protestů z AfD se jim pokoušeli bránit ve zpravodajství. „Policie musela zasáhnout, aby chránila reportéry“, popsali situaci na Twitteru.

Další tým středoněmeckého rozhlasu (MDR) byl napaden a zraněn během natáčení v soukromém bytě. Ve videu, které tým sdílel prostřednictvím Twitteru, vypráví jeden z novinářů, že reportéři zazvonili na jeden z bytů a zeptali se, zda mohou točit z balkónu. „Ano, žádný problém, pojďte dál“, líčí André Berhold z pořadu MDR Aktuell celou situaci. Mladík jim otevřel dveře a ukázal cestu na balkón, ze kterého pořizovali záběry. „Během natáčení na balkóně najednou do bytu přišel muž a oba reportéry napadl“, sdělila stanice MDR. Při útoku byl jeden z reportérů sražen ze schodů a jeho kamera byla zničena. Musel být lékařsky ošetřen.

Na místě bylo podáno trestní oznámení. „Incident s kameramanským týmem MDR v soukromém bytě. Přijali jsme trestní oznámení a případ vyšetřujeme“, tweetuje policie. K detailům se zatím mluvčí nemůže vyjádřit.

„Vypadněte!“

Podle údajů internetového portálu „BuzzFeed“ byla jejich reportérce Pascale Müllerové „vyražena pravicovými demonstranty kamera z ruky“. „Strkali do mě, do jiného reportéra kopali“, popisuje Müller na Twitteru. Demonstranti volali „Vypadněte! Vypadněte!“ Situace byla velmi napjatá.

REKLAMA

Novinář portálu „Zeit Online“ Henrik Merker popisuje útok tří pravicových radikálů, u kterého nebyla přítomna policie. „Několik ran do čočky kamery, pak chtěli kolegu a mě zatáhnout do postranní uličky“, tweetoval Merker.

Novinář měl být sražen z ochozu

Drážďanský twitterový projekt „Pouliční cvrlikání“ informuje o několika útocích na jejich reportéry. Novináři zveřejnili video, na kterém jeden z demonstrantů útočí na kameramana s chodítkem. Kromě toho se další z útočníků pokoušel strčit jiného novináře z pětimetrového ochozu.

Videoreportérka Johanna Rüdigerová z mediální skupiny Funke jeden z útoků zdokumentovala. Na Twitter napsala: „Zaútočil na mě demonstrant AfD, protože natáčím.“

Podobné přehmaty byly hlášeny i reportéry „Stern TV“ a „Russia Today“.

Odbory vyzývají podávat trestní oznámení

Novinářská odborová organizace DJV Sasko útoky odsoudila. „Pro nás jsou útoky na lidi, kteří vykonávají svou práci, útoky proti svobodě názoru a tisku!“, tweetovalo zemské sdružení. DJV vyzval na svých webových stránkách postižené zástupce médií, aby podali trestní oznámení.

Policie sklidila ojediněle pochvalu, ale také kritiku. Její příslušníci nedokázali útokům zabránit, vysvětlil DJV. Zdůraznil však také, že většinou když byl kameramanský tým ohrožován, zasáhli. Jeden z reportérů projektu „Pouliční cvrlikání“ jednu takovou situaci dosvědčil. Policisté tým poprosili, aby „natáčel jinde, aby mohli situaci deeskalovat“.

Kritika policie

Několik šéfredaktorů oproti tomu kritizuje bezpečnostní koncept. Florian Hamrs, šéfredaktor „t-online.de“ nazval postup policie „nepochopitelný“. Na adresu policie na Twitter napsal: „Proč nedokážete naše novináře, jako naše reportéry, před touto chátrou bránit? Co vše se ještě musí stát, abyste dostali situaci pod kontrolu?“

Že zjevně přetížená policie nedokázala zabránit cíleným útokům na novináře, je hořká německá realita, svěřil se Horms ve svém komentáři. „To je dramatické. Otřásá to důvěrou v náš právní stát.“ Pokud nemůže policie ochránit princip právního státu, pak je třeba „její vedení na policejních prezídiích a na ministerstvu vnitra urychleně vyměnit.“

Šéfredaktor portálu „BuzzFeed“ Daniel Drepper policii vyčítá selhání: „Pokud nemohou novináři informovat o demonstracích, aniž by měli strach o svou fyzickou bezpečnost, pak zde policie – opět – selhala.“ Drepper množící se útoky proti novinářům odsoudil: „Tato eskalace je znepokojující.“

REKLAMA