Novela autorského práva: dobrá zpráva pro Evropu

Novela autorského práva: dobrá zpráva pro Evropu
REKLAMA

Jak je u nás zvykem, po schválení návrhu nového evropského autorského práva se ozvaly hlavně kritické hlasy. Že i spíše pravicový deník (podle Wiki občansko-konzervativní) může prezentovat jiné stanovisko, ukazuje komentář Michaela Hanfelda z deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

12. září 2018 psal Evropský parlament dějiny. Ještě musí být hlasování o reformě evropského autorského práva, pro kterou bylo 438 hlasů pro, 226 proti a 39 se zdrželo, potvrzeno tzv. trilogem, tedy jednáním a upřesněním s Radou EU. Parlament ale přesto změnil svůj kurz, jehož důsledek bychom neměli podceňovat: znamená to, že právní principy, které bereme jinde za samozřejmé a nutné, platí i na internetu. Znamená to, že (americké) technologické koncerny, které zajišťují infrastrukturu digitálního světa, musí dodržovat pravidla jako každý jiný. Nestojí nad zákonem, neformují náš svět k svému obrazu, netvoří miliardové zisky z výkonů jiných, bez toho, aby jim část neodevzdaly.

Konkrétně a s ohledem na text, který Evropský parlament schválil, to prostě znamená, že internetové koncerny musí dodržovat autorské právo. Za užití díla umělců a novinářů musí platit. Malé firmy jsou z pravidel vyňaty, nekomerční platformy jako Wikipedia a softwarové open source služby také. Hyperlinky – tedy propojení nebo odkazy na texty a díla – jsou ve spojení s jednotlivými vysvětlujícími slovy z návrhu rovněž vyňaty. Tak to určují už v Německu platné zákony, tzv. „Leistungsschutzrecht„. To znamená, že se ani na vzhledu v tomto kontextu často uváděné nabídce Google News nemusí nic změnit. Ani „memy“, v síti tak oblíbené obrazové gagy, nespadají pod tento předpis.

Co se týče autorsky chráněných textů, jak zdůrazňuje Evropský parlament, musí z případných příjmů profitovat nejen vydavatelé, ale i samotní autoři a novináři. Autoři i umělci mohou požadovat „dodatečnou a přiměřenou“ odměnu po těch, se kterými uzavřeli smlouvu o svých dílech – to jsou především vydavatelé. Velké platformy jako Google, Facebook nebo YouTube jsou ale odpovědné za prohřešky, kterých se dopustili jejich uživatelé. Musí přijmout opatření, aby k tomu nedocházelo (nemusí jít o automatické filtry) a musí zajistit, aby stížnosti uživatelů, kteří se brání blokování kvůli podezření z porušení autorského práva, byly rychle zpracovány – lidmi, ne stroji. To určují články 11 a 13 direktivy autorského zákona. Ta od svého prvního hlasování v červenci, kdy ještě byla odmítnuta, doznala kolem 200 změn.

V názorovém procesu během uplynulých dvou měsíců ale i předtím internetoví aktivisté, nadace Wikipedie a také internetové koncerny, mohli k zákonu přispět svými argumenty. To však neudělali, jak po hlasování během středeční tiskové konference sdělil poslanec Evropské lidové strany (ELS) Axel Voss. Nepřinesli žádné argumenty, jak by mělo vypadat současné autorské právo, místo toho jen křičeli: „Pomoc, bezpráví!“ Vsadili na propagandu a rozjeli kampaň, která vsadila na roboty vytvářené e-maily, urážky, výhrůžky a kanonádu fake news. Poslanci Evropského parlamentu tím byli zaplaveni. Německá Wikipedia den před hlasováním vypnula své služby a vyzývala své uživatele, aby u svých europoslanců protestovali proti údajnému konci „svobodného“ internetu. Wikipedie se, jak už bylo řečeno, zákon vůbec netýká. To bylo jasné už dlouho před hlasováním.

Poslankyně Zelených, Helga Trüpelová, která se vedle poslankyně ELS/CDU Vossové nejvíce zasazovala za to, aby autorský zákon platil i v digitálním světě, chápe hlasování také jako výraz evropské suverenity, jak uvedla. Přesně tím je. Tváří v tvář mocnostem, která vytáhly všechny kalibry, se už zdálo téměř nemožným, aby k něčemu takovému v rozhádané Evropě ještě mohlo dojít: ke společnému aktu sebeuvědomění, ke kterému se dokonce našla, když se podíváme na rozložení hlasování, nadstranická většina. 12. září tak může pro Evropskou unii představovat významný den. Od nynějška už velké internetové koncerny nemohou bez ohledu na platné právo a zákony dělat, co se jim zlíbí. To je dobrá zpráva pro Evropu.

REKLAMA