Reakce Martina Schulze na Gaulandovu řeč ve Spolkovém sněmu

REKLAMA

Pro Alexandra Gaulanda vychází největší nebezpečí pro německou soudržnost z migrantů. Martina Schulze jeho „fašistická rétorika“ zvedla ze sedačky. 

AfD ostře napadla politiku kancléřky Angely Merkelové (CDU) – kvůli tomu ji poslanec Spolkového sněmu Martin Schulz (SPD) vykázal do patřičných mezí. Schulz obvinil šéfa AfD Alexandera Gaulanda, který jako vůdce opozice zahájil generální debatu Spolkového sněmu, že používá „tradiční metody fašismu„.

„Nenávist není trestným činem“, uzavřel předtím svou řeč šéf frakce AfD ve Spolkovém sněmu Gauland. Panuje konsensus o tom, že je ohrožen vnitřní smír Německa. Rozpory ale panují v otázce, odkud ono ohrožení pochází – načež Gauland vyjmenoval přehmaty s fyzickým ublížením nebo obtěžováním ze strany uchazečů o azyl a údajných cizinců.

Pravicoví demonstranti v Saské Kamenici prý jen uplatnili své základní demokratické právo svobody shromažďování. Odsouzení této demonstrace ze strany politiků mu připomíná bývalou NDR. Narušitelé v davu, z nichž někteří ukazovali („nechutný) Hitlerův pozdrav, jsou „agresivní duté hlavy“, ale menšinou, které demonstranty nereprezentuje.

„Ať už jsou hitlerovské pozdravy jakkoliv odporné (…) tím opravdu špatným činem v Saské Kamenici bylo krveprolití spáchané dvěma uchazeči o azyl.“ Informace o honech na lidi nazval Gauland „fake news„. V Saské Kamenici k žádným honům na lidi nedošlo. Policejní zprávy jsou stejné, jako po „běžném zápase Bundesligy“.

„To jsme v tomto domě již jednou zažili“

Gauland uvítal možné sledování AfD Úřadem pro ochranu ústavy: „Nemáme co skrývat.“ Vládním stranám vyčetl kriminalizaci AfD. „Tváří se, jako bychom měli pouze volbu mezi multikulturalismem a fašismem.“ Meziotázku Gauland nepovolil – nakonec si ale přesto musel vyslechnout reakci Martina Schulze.

Bývalý kandidát na úřad kancléře se po Gaulandově řeči zvedl a varoval před zjednodušováním komplexních problémů, jak to dělá AfD. „Redukce (…) je tradičním prostředkem fašismu. To nám bylo dnes opět jednou předvedeno“, řekl Schulz. „Za vše mohou migranti. Podobnou dikci jsme v tomto domě již jednou zažili“, varoval. Hitlerovské pozdravy nejsou nejen nechutné, ale jsou také trestným činem. „Je načase, aby se demokracie proti takovým lidem bránila.“ Za tuto výzvu sklidil Schulz potlesk vestoje – nejen od své strany, ale také od Zelených a Levice.

Pokud byla „Tisíciletá říše“ pouze „hromádkou ptačího trusu“, navázal Schulz v narážce na sporný výrok šéfa AfD, pak je velké množství ptačího trusu hromadou hnoje – a na něj pan Gauland patří.

Na otázku předsedy Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho (CDU), jestli se chce k reakci vyjádřit, Gauland pouze odpověděl: „Toto není moje úroveň.“ Téma prý nemá s fašismem nic společného. Zároveň došlo ve frakci AfD k neklidu, který Schäuble pohotově využil a tím celou diskuzi ukončil.

„Abych rozrušení opět uklidnil na únosnou míru, musím, pane kolego Schulzi, udělit tuto poznámku“, pronesl bývalý ministr financí. „U nás je obvyklé, že si odpověď vyslechnete vestoje.“ Poté už udělil slovo kancléřce.

Video: Spiegel Online, text: Die Welt

REKLAMA