Šéf CSU Horst Seehofer naznačil možnou rezignaci

Šéf CSU Horst Seehofer naznačil možnou rezignaci
REKLAMA

Poprvé po volebním debaklu naznačil předseda CSU Horst Seehofer možnou rezignaci.

„Znovu už fackovacím panákem nebudu. Můžete mě kritizovat, ale redukovat to jen na Horsta Seehofera, který může za vše, toho se osobně účastnit nebudu“, prohlásil Seehofer v neděli v bavorské televizi. A pokračoval: „Raději dám k dispozici svůj post předsedy strany – myslím, že jasněji to říct nemohu.“

Z řad CSU se proti Seehoferovi zdvihla vlna kritiky. Mnoho členů viní předsedu strany ze špatného volebního výsledek v zemských volbách. Spory o azylovou politiku a případ Maassen na spolkové úrovni vedly i ke ztrátě důvěry v Bavorsku.

Čestný předseda CSU Theo Waigel naposledy Seehoferovi interně vyčetl: „Milý Horste, velmi ti věřím, že je Maassen důležitou osobou. Ale úkolem tajné služby je držet hubu a ne poskytovat rozvory deníku Bild (německý bulvární deník, pozn. red.).“ I končící předsedkyně bavorského zemského sněmu Barbara Stammová se jasně vyslovila pro Seehoferův odchod.

Co by Seehoferův odchod znamenal

Pokud by Seehofer odstoupil z předsednictví strany, byla by sporná i jeho pozice spolkového ministra vnitra. V poslední době se Seehofer neustále vymezoval vůči kancléřce Angele Merkelové (CDU), zřejmě především z ohledu na sesterskou stranu však tyto útoky zůstaly bez odezvy.

I z unijních kruhů zazněly spekulace, že po bavorských volbách jsou zřejmě Seehoferovy dny na ministerstvu vnitra sečteny. Také průzkumy veřejného mínění ukazují, že veřejnost je ze Seehofera frustrovaná. Z posledního průzkumu vyplynulo, že pouhých 27 % dotázaných Němců si dosavadního šéfa CSU přeje vidět v jakékoliv důležité pozici.

REKLAMA