Německo stojí na prahu historicky nejnižší nezaměstnanosti

Německo stojí na prahu historicky nejnižší nezaměstnanosti
REKLAMA

Navzdory brexitu, obchodní válce a pomalému pádu finančních trhů jsou prognózy německého trhu práce růžové, píše deník Die Welt. Na dohled je historicky nejnižší míra nezaměstnanosti.

Zdá se, že konec 12 let trvající konjunktury na pracovním trhu je v nedohlednu. V úterý zveřejnil německý statistický úřad aktuální čísla, svědčící o blížícím se historickém momentu: počet nezaměstnaných by po mnoha desítkách let mohl opět klesnout pod psychologicky důležitou hranici 5 %.

Podle statistické metody Evropské unie se Německo nachází na unijní špičce: pouze Česká republika a Polsko mají ještě nižší nezaměstnanost. Podle Institutu trhu práce (IAB), patřícího pod Spolkovou agenturu práce (BA) by měl růst pracovního trhu pokračovat i příští rok.

Německý trh práce by neměla rozhodit ani očekávaná lehká recese. Za to může především strukturální změna: stále více míst totiž vzniká ve službách. Pracovní místa v nemocnicích, pečovatelských službách, školkách a školách nejsou závislá na růstu světového hospodářství, ale především na demografickém vývoji a politických rozhodnutích.

A právě demografický vývoj je dalším tahounem pracovního trhu. V Německu odejde ročně do důchodu 300.000 zaměstnanců. Zatímco potřebovaly firmy v r. 2003 k obsazení volné pozice ještě 35 dní, bylo to uplynulém roce už více než 50 dní. Proto podniky i obezřetněji propouští.

Hnacím motorem boom pracovního trhu bylo v uplynulých letech i vysoké přistěhovalectví, které začalo v r. 2011. Eurokrize, která do Německa přivedla zaměstnance z jižní Evropy, velkorysost vůči novým východoevropským členům Evropské unie a uprchlická krize v letech 2015 a 2016 přivedly do Německa mnoho migrantů – právě ve chvíli, kdy byli nejvíce třeba.

Cizinci dnes skutečně obsazují kolem poloviny nových pracovních míst. Migrace ovšem tak vysoká nezůstane: krize eurozóny, vstup nových členů do EU a uprchlická vlna byly jednorázovými efekty. Zaměstnanost by se tedy mohla snížit, již příští rok se má její růst oslabit. Nezaměstnanost ovšem bude nadále klesat.

Redakčně kráceno (Die Welt/POLITIQ).

REKLAMA