V USA začaly doplňovací volby do Kongresu

POLITIQ: Telegraficky
REKLAMA

V USA začaly doplňovací volby do Kongresu – jsou považovány za hlasování o politice prezidenta Donalda Trumpa. Na východním pobřeží se otevřely první volební místnosti, poslední zavřou zítra ráno na Havaji. V tu dobu lze také očekávat první předběžné výsledky.

Hlasuje se o 435 křeslech ve Sněmovně reprezentantů a o 35 ze 100 křesel v Senátu. V současné době má Republikánská strana prezidenta Trumpa v obou komorách většinu. Podle průzkumu veřejného mínění by však mohli demokraté získat převahu alespoň ve Sněmovně reprezentantů.

Výsledek tzv. „midterms“, jak jsou doplňovací volby v USA nazývány, rozhodne, zda bude pokračovat Trumpova konfrontační politika, sdělil rozhlasové stanici Deutschlandfunk státní tajemník německého ministerstva zahraničních věcí Niels Annen. Mezinárodní politika Spojených států amerických se v poslední době zásadně změnila. Tento trend však začal už za prezidenta Baracka Obamy, kdy se USA začaly stahovat z Evropy a z mezinárodních organizací, zdůraznil politik SPD.

Prezident Trump bez uvedení dalších podrobností oznámil, že po volbách provede přeskupení vládního kabinetu.

REKLAMA