Německý prezident Steinmeier se postavil agresivnímu nacionalismu

Německý prezident Steinmeier se postavil agresivnímu nacionalismu
REKLAMA

9. listopadu si Německo připomenulo hned několik historických událostí: vyhlášení republiky před 100 lety, antisemitské pogromy v r. 1938 a pád Berlínské zdi v r. 1989.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier ve Spolkovém sněmu ocenil vyhlášení republiky jako milník německé demokracie. 9. listopad 1918 dosud nenašel v dějinách zasloužené místo, ačkoliv znamenal přelom v německé parlamentní demokracii, řekl prezident během vzpomínkové akce v Bundestagu. Zároveň vyzval k rozhodnějšímu odporu proti novému agresivnímu nacionalismu, neboť padělá vlastní minulost a sluní se v triumfu nad jinými. Důležitá je naopak rozhodné obrana demokracie a kritický demokratický patriotismus.

Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble předtím připomenul protižidovské pogromy z 9. listopadu 1938. Nejpozději toho dne byl pád Německa do temnoty pro každého jasně viditelný, řekl politik CDU. Zároveň varoval před rostoucím antisemitismem. Současné přehmaty proti lidem židovské víry ukazují, jak důležitá je jejich ochrana i v 21. století. Mír a svoboda už nesmí být nikdy ohroženy, zdůraznil Schäuble.

Německá kancléřka Angela Merkelová během vzpomínkové akce v synagoze v berlínské Rykestraße řekla, že se stát i každý občan musí rozhodně a důsledně postavit rasismu a vyloučení ze společnosti. Prezident Centrální rady Židů v Německu Josef Schuster varoval před duševním žhářstvím a v této souvislosti jmenovitě zmínil AfD. Síly, které šíří nenávist a rozeštvávají společnost již nikdy nesmí získat půdu pod nohama. Pro Německo je ostudou, když jsou znovu napadány židovské restaurace a uprchlíci.

REKLAMA