Horst Seehofer: „S AKK je opět možné překonat 40% hranici“

Horst Seehofer:
REKLAMA

Předseda CSU se domnívá, že s Annegret Kramp-Karrenbauerovou může Unie získat výrazně více voličů.

Šéf CSU Horst Seehofer očekává po volbě Annegret Kramp-Karrenbauerové za novou předsedkyni CDU výrazný vzestup konzervativců. „Jsem si jistý, že s ní Unie opět dosáhne volebních výsledků nad 40 %“, řekl Seehofer v Bild am Sonntag. „CSU se bude s AKK spolupracovat dobře.“ V Saarsku ukázala, že umí navzdory obtížné výchozí situaci vyhrávat.

19. ledna odstoupí Seehofer z funkce předsedy CSU. Na zvláštním sjezdu strany pak má být za jeho nástupce zvolen předseda bavorské vlády Markus Söder.

Předchozí klání o vedení CDU sice mělo podle jednoho průzkumu na přízeň voličů Unie pozitivní dopad, 40% hranice je ale stále ještě hudbou vzdálené budoucnosti. V průzkumu Sonntagstrend, který pro Bild am Sonntag provádí ústav pro výzkum veřejného mínění Emnid, získala Unie oproti předchozímu týdnu jeden procentní bod a dostala by se nyní na 29 %.

AfD oproti tomu jeden procentní bod ztratila a získala by 14 %. Zelení si stejně jako v předchozím týdnu udrželi 19 % a jsou tak nadále druhou nejsilnější stranou v Německu. Stejné hodnoty má rovněž SPD (15 %), FDP a Levice (po 9 %). Stejně jako před týdnem by ostatní strany získaly dohromady 5 %.

Podle průzkumů ostatních institutů provedených v uplynulých dvou týdnech by Unie ležela mezi 27 a 30 %, Zelení mezi 18 a 22%, AfD mezi 13 a 16 %, SPD mezi 14 a 17 %, Levice mezi 8 a 11 %, FDP mezi 8 a 9,5 % a ostatní strany dohromady mezi 4 a 6 %.

Agentura Emnid se mezi 29. listopadem a 5. prosincem dotázala celkem 2.469 reprezentativně vybraných osob.

Čtěte také: CDU si zvolila novou předsedkyni.

Novou předsedkyní CDU je Annegret Kramp-Karrenbauerová

REKLAMA