Ingo Kramer: „Integrace uprchlíků běží lépe, než jsme čekali“

Ingo Kramer:
REKLAMA

Německá kancléřka Angela Merkelová měla se svou větou „Zvládneme to“ pravdu, říká prezident asociace německých zaměstnavatelů Ingo Kramer. A je překvapen, jak rychle uprchlíci získali práci nebo učební místo.

Integrace uprchlíků v Německu je podle názoru prezidenta asociace zaměstnavatelů Ingo Kramera daleko úspěšnější, než se předpokládalo. Spolková kancléřka Angela Merkelová měla pravdu, když prohlásila: „Zvládneme to“ (Wir schaffen das), řekl prezident Spolkového sdružení německých zaměstnavatelů deníku „Augsburger Allgemeine“.

„Z více než milionu lidí, kteří přišli od r. 2015 do Německa, má dnes už téměř 400.000 výuční nebo pracovní místo“, řekl Kramer. „Sám jsem překvapen, že to jde tak rychle.“

Většina mladých migrantů umí už po roce výuky jazyka tak dobře německy, že mohou sledovat výuku na odborných školách, dodal prezident. Naprostá většina zaměstnaných uprchlíků pracuje na místech s povinnými sociálními odvody a je tak integrována. Kramer také zdůraznil, že se „mnoho migrantů stalo oporou německého hospodářství“. Hodně středostavovských podniků nadále hledá zaměstnance a vkládá naděje do velkou koalicí připravovaného zákona o přistěhovalectví odborných pracovníků (Fachkräfte-Einwanderungsgesetz).

Obzvlášť mladí lidé jsou dobře integrováni

Před několika měsíci zveřejnila Spolková agentura práce (Bundesagentur für Arbeit, BA) pozitivní bilanci integrace uprchlíků na německém pracovním trhu (viz Zaměstnanost uprchlíků: „Vše běží celkem dobře“Uprchlíci si na pracovním trhu vedou lépe, než se předpokládalo). Ze zprávy vyplývá, že během pouhého roku došlo k silnému nárůstu počtu sociálně pojištěných zaměstnanců s migračním pozadím. Očekávání agentury práce tak byla mírně překonána.

Obzvlášť u mladých lidí se integrace daří. Podle agentury práce nastoupilo více než 30.000 uprchlíků do odborné výuky. „Vždy jsme říkali, že ti, kteří k nám přicestovali jako děti nebo mladiství, mají obzvlášť dobré vyhlídky na pracovním trhu“, prohlásil v létě Detlef Scheele, ředitel agentury práce.

Mohlo by vás zajímat: „Proč si myslím, že Němci zvládnou uprchlickou krizi?“, úvaha z ledna 2016.

Proč si myslím, že Němci zvládnou uprchlickou krizi

REKLAMA