Magazín Foreign Policy radí CDU, aby se vzdala východního Německa

Magazín Foreign Policy radí CDU, aby se vzdala východního Německa
REKLAMA

Zatímco CDU po volbě nové předsedkyně sní o 40% hranici, vypadá východoněmecká realita jinak. Na podzim loňského roku tam byla poprvé nejsilnější stranou AfD.

Nejpozději po letošní zemských volbách v Brandenbursku, Duryňsku a Sasku se východ Německa stane klíčovým pro vývoj tamní politické scény.

Populisté staví obzvlášť v nových spolkových zemích zavedené strany před těžké otázky. Zatímco jedny propagují jasný postoj proti AfD, uvažují části CDU dokonce o spolupráci s pravičáky.

Renomovaný americký magazín Foreign Policy nabídl křesťanským demokratům jiné, provokativní řešení. Britský spisovatel James Hawes ve svém článku píše: „Je načase, vzdát se východu Německa.“

Co má Hawes na mysli?

Hawes věří, že CDU je v jádru západoněmecká strana.

Odjakživa zastupuje model ordoliberalismu, ve kterém liberální soutěž zabezpečují opatření státu. CDU je podle něj nenapravitelně proevropská, orientovaná na NATO a hlásá spíš liberální výklad sociální soudržnosti. To je podstatný kulturní rozdíl k zakořeněným ideálům východu, myslí si autor.

Konrad Adenauer tento rozdíl chápal: autoritarismus, věrnost státu a opovržení buržoazními podnikateli vnímal jako „ducha východu“, který existoval už od roku 1871.

Po dvě dekády od sjednocení se CDU přesto dařilo v nových spolkových zemích většinou vyhrávat volby. Nyní přišla „chvíle zúčtování“.

AfD je totiž stranou „starého východu“.

„Nejdůležitější vlastností populismu – vždy a všude – je, že mobilizuje ekonomicky vystrašené obyvatelstvo, protože neváhá naslibovat fakticky nemožné o zlatém hospodářském věku a dokonale harmonické národní společnosti“, píše Hawes.

I kancléř CDU Helmut Kohl toho v roce 1990 využil – ale za vysokou cenu. Vize „kvetoucí krajiny“ byla triumfem politické fantazie nad ekonomickým rozumem. Kohl tak sice ve volbách roku 1990 zvítězil, vzbudil ale „naprosto nerealistická očekávání u nových německých občanů“.

Co autor radí CDU?

Howes dále píše: „To jsou kořeny dokonalé bouře, která nyní pohlcuje CDU.“ Strana nikdy neuznala, že je východní Německo – a to je „kulturním faktem“ – jinou zemí než západ.

REKLAMA

Východoněmecké země zkrátka nejsou „teritoriem CDU“.

Brit požaduje, aby se strana soustředila na znovudobytí svých západních bašt. Dva biliony euro, které přitekly na východ, změnily příliš málo.

Jeho nekompromisní závěr zní: „Je načase, aby Německo přestalo pálit peníze v naději, že změní regiony, které byly vždy jiné a kde peníze nejsou problémem.“

Ne tak černou vizi nabízí komentátoři Huffington Post Deutschland:

EU, východní Německo, Polsko: proč se nebát voleb v r. 2019

REKLAMA