Merkelová potřebuje špetku Macrona

Merkelová potřebuje špetku Macrona
REKLAMA

Francouzský prezident obhajoval v novoročním projevu svou reformní politiku. Méně pracovat a více vydělávat nemůže fungovat. Špetku stejné upřímnosti bychom si přáli i v proslovu kancléřky, píše ve svém komentáři pro deník Die Welt Rainer Haubrich.

Emmanuel Macron se k násilným demonstracím žlutých vest ve francouzských ulicích dlouho nevyjadřoval. Dva týdny před Vánoci pak prezident stanul před národem se svou „mea culpou“ a učinil přísliby jako zvýšení minimální mzdy a osvobození přesčasových hodin od daní. Se svým novoročním projevem nyní opět přešel do ofenzívy.

Macron zdůraznil, že ve svých reformách, jako například v pojištění nezaměstnanosti, veřejných službách a důchodech, bude pokračovat, protože „jsme v posledních letech prostě ignorovali realitu“. Formuloval také několik zásadních pravd: „Nemůžeme méně pracovat a zároveň více vydělávat“, řekl prezident. „Nemůžeme snížit daně a zvýšit výdaje.“

Také mohl říct: „Náš stát nemůže rozdělovat víc peněz, než vybere.“ A mohl pokračovat: „V Evropské unii je kolem desítky zemí, které v každém z posledních tří let dosáhly přebytku domácího rozpočtu, mezi nimi Německo, Švédsko, Česká republika, Bulharsko nebo Řecko; zatímco existují jiné, které své cíle zřetelně nenaplnily: Rumunsko, Maďarsko, Itálie – a my, Francouzi. Nechte nás dosáhnout toho, co se povedlo Bulharům!

Špetku této upřímnosti bychom si přáli i v novoročním projevu kancléřky. Angela Merkelová vyzvala občany k otevřenosti, toleranci a respektu. Řekla, že tyto hodnoty udělaly naši zemi silnou. To vše je správné a pravdivé. Ale proč také s trochou Macrona neformulovat pár dalších pravd o Německu?

Nemůžeme odcházet stále dříve do důchodu, zatímco stoupá životní očekávání. Nemůžeme přispívat méně do zdravotních pojišťoven a dostávat více výkonu. Nemůžeme demontovat německý automobilový průmysl a zároveň si udržet současnou životní úroveň.

REKLAMA