Steinmeier: „Nacionalismus je ideologický jed“

Steinmeier:
REKLAMA

Německý prezident Steinmeier varoval před sílícím nacionalismem. Zdůraznil, že v „novém hávu“ není o nic méně jedovatý. Z mezinárodních vztahů se vytrácí poctivost, pronesl dále.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vidí nebezpečí v sílícím nacionalismu. „Nacionalismus je ideologický jed, který není v novém hávu o nic méně jedovatý“, uvedl v pondělí ve svém novoročním projevu před diplomatickými sbory v Berlíně. „Právě my zde v Evropě to nikdy nezapomeneme. Udržujeme při životě vzpomínky a ukazujeme, že jsme se z našich krvavých dějin poučili“, vysvětlil prezident na zámku Bellevue.

Z mezinárodních vztahů se vytrácí poctivost, varoval Steinmeier diplomaty. Místo toho získává na vlivu „logika hry s nulovým součtem ‚každý za sebe‘, nebo ještě hůře ‚každý proti každému'“, dodal. „Stále častěji je zpochybňováno přesvědčení, že spolupráce a pevná pravidla přinášejí užitek všem zúčastněným.“

Místo toho by měly suverénní a svobodné země hledat společná pravidla, vyzval Steinmeier. „Musí definovat svou spolupráci, aby jejich jednání opět neskončilo v konfrontaci, nepřátelství a nakonec ve válce, jak to v dějinách s hrozivými následky až příliš často skočilo.“ V propojeném světě je taková spolupráce o to důležitější.

Německo hraje pozitivní úlohu v posilování míru

Papežův velvyslanec v Německu, arcibiskup Nikola Eterovic, zdůraznil roli politické stability ve Spolkové republice Německo i s pohledem na Evropskou unii a zbytek světa. V současné době panuje na mnoha místech válka, násilí a zapomenuté konflikty, uvedl doyen diplomatického sboru podle svého rukopisu. „V této souvislosti hraje Německo ve svazku s Evropskou unií a NATO pozitivní roli v posilování míru, především prostřednictvím dialogu.“

Jedním z nejnaléhavějších témat současnosti jsou uprchlíci a vyhnanci, dodal Eterovic. Německo pokračuje ve své podpoře rozvoje mnoha zemí prostřednictvím finanční, technické a personální pomoci, vyzdvihl dále papežský nuncius. Celosvětové výzvy jsou obrovské: volání po míru, více spravedlnosti mezi chudými a bohatými zeměmi i ochrana životního prostředí pro zachování života na Zemi.

REKLAMA