„Diplomatické šílenství“: Maďarsko torpéduje setkání EU s Arabskou ligou

REKLAMA

Evropskou unii trápí nový migrační spor: Maďarsko torpéduje společnou pozici Evropské unie před pondělním setkáním ministrů zahraničí s Arabskou ligou a blokuje tak užší spolupráci se severoafrickými a arabskými zeměmi v otázkách migrace.

V sobotu to sdělily diplomatické kruhy v Bruselu. Mezi zbývajícími zeměmi EU vyvolal přístup Maďarska ostrou kritiku.

„V pátek jsme byli svědky maďarského diplomatického šílenství“, řekl německé tiskové agentuře DPA nejmenovaný evropský diplomat. „Maďarská vláda odmítla z ideologických důvodů dalekosáhlé kompromisní návrhy a svou blokací se izolovala od ostatních zemí EU.“ Jiný diplomat maďarskou blokaci potvrdil. DPA požádala zastupitele Maďarska o stanovisko.

EU doufá v užší spolupráci proti ilegální migraci

Setkání ministrů zahraničních věcí EU se svými protějšky z Arabské ligy má připravit summit obou stran, ke kterému má dojít koncem února v egyptském Sharm El Sheikhu. EU si z těsnější politické a hospodářské spolupráce slibuje i pokroky proti ilegální migraci ve Středozemním moři.

Maďarsko však během příprav zemí EU odmítlo formulace o možné spolupráci ve věcech migrace.

„Bez arabských zemí nejde nic“

„Maďarská vláda si musí nechat líbit otázky, co má ze ztížení spolupráce Evropské unie s Arabskou ligou“, řekl evropský diplomat. „Právě v Maďarskem požadovaném boji proti ilegálním migračním proudům přes Středozemní moře nejde bez arabských zemí nic.“

Maďarsko migraci do EU zásadně odmítá. Sporné pozice v rámci evropských zemí blokují již léta diskutovanou reformu společné azylové politiky.

REKLAMA