Rekordní nárůst Zelených

Rekordní nárůst Zelených
REKLAMA

Zelení mají tolik členů, jako ještě nikdy v minulosti. V r. 2018 zaznamenali největší příliv nových členů od svého založení. Obzvlášť na východě Německa je zájem o stranu veliký.

Konjunktura Zelených se odráží i v počtu jejích členů: v uplynulém roce zaznamenala strana nejpříznivější vývoj členské základny od svého založení a historicky nejvyšší počet členů.

„Mladší, ženštější, východoněmečtější“

Vedoucí manažer Zelených Michael Kellner v deníku Die Welt uvedl, že jeho strana zaznamenala 10.246 nově příchozích a má nyní 75.311 členů. Stáváme se „mladší, ženštější, východoněmečtější“, dodal. K obzvlášť velkému nárůstu členů došlo ve východoněmeckých spolkových zemích, kde se zatím Zelení potýkali s velkými problémy. V Braniborsku tak vzrostla členská základna o 26 %, v Sasku o 223 % a na východě celkově (bez Berlína) o kolem 19 %, sdělil Kellner.

Roste počet žen, klesá věkový průměr

V celém Německu vzrostl počet členů o 15,75 %. Počet žen, který je u Zelených tradičně vyšší než u jiných stran, „opět lehce stoupl, z 39,8 % na 40,5 %“, dodal Kellner dále. Vzhledem k velkému počtu nově příchozích klesl i průměrný věk členů z 49,5 let na rovných 49 let.

Kellner vidí za nárůstem členů ve východním Německu také vzestup AfD. „Objevení AfD a Pegidy lidi probudilo. Chtějí se zasadit za demokracii a otevřenost vůči světu.“ Navíc existuje i na východě Německa „silný stesk“ po zdravém životním prostředí, ochraně přírody a zachování druhů, po ekologičtějším zemědělství a ochraně ovzduší.

Příprava na volby

Před zemskými volbami v Braniborsku, Duryňsku a Sasku na podzim a květnovými evropskými volbami nevyloučila šéfka frakce Zelených ve Spolkovém sněmu Katrina Göring-Eckardtová a předsedkyně křesťansko-konzervativní CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová ve společném rozhovoru pro magazín Bild am Sonntag možnost spolupráce v černo-zelené koalici i na spolkové úrovni.

Göring-Eckardtová spatřuje ve spolupráci Zelených s Unií velkou šanci pro Německo: „Že se od sebe Zelení a Unie nachází ve stranickém spektru dál než SPD a Unie, by mohlo být pro zemi dobré, protože to povede k větší soudržnosti. Mnoho občanů uvidí: pokud se na něčem dokáží dohodnout, bude i naše země fungovat lépe.“

REKLAMA