Michael Cohen o Trumpovi: „Je to rasista. Je to podvodník.“

Michael Cohen o Trumpovi:
REKLAMA

Dnes vypovídá bývalý Trumpův právník. Ve svých poznámkách zmiňuje aféru s úplatky za mlčenlivost, Wikileaks a setkání v Trump Toweru.

Bývalý právník Donalda Trumpa, Michael Cohen, chce dnes před výborem Sněmovny reprezentantů předložit důkazy o prezidentových proviněních. Vychází to z poznámek, které ve středu zveřejnil americký magazín Politico.

Cohen chce mimo jiné předložit šek, kterým Trump svému právníkovi vrátil obnos vyplacený za mlčenlivost porno herečce Stormy Daniels. Zároveň viní Trumpa, že o připravovaném zveřejnění e-mailů Hillary Clintonové věděl už před jejich publikací na platfomě Wikileaks.

„Stydím se za svou slabost a mojí falešnou loajalitu – za věci, které jsem dělal pro pana Trumpa, abych ho chránil a pomáhal mu“, uvádí Cohen v prohlášení. „Stydím se, že jsem přispěl ke krytí Trumpových nepřijatelných činů, místo abych naslouchal hlasu svého svědomí.“ Koncem r. 2018 byl Cohen jedním newyorským soudem odsouzen za podvod, křivopřísežnictví a ilegální ovlivňování voleb. Vychází se z toho, že svůj tříletý trest vězení nastoupí v květnu. Cohen se přiznal k vině a od té doby spolupracuje se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem.

Rozhovory mezi Trumpem a Trumpem juniorem

O americkém prezidentovi Cohen říká: „Je to rasista. Je to podvodník.“ Zmiňuje také telefonát mezi Trumpem a jeho dlouholetým důvěrníkem Rogerem Stonem z července 2016, u kterého byl Cohen přítomen. „Pan Stone Trumpovi vyprávěl, že právě telefonoval s Julianem Assangem a že pan Assange Stoneovi řekl, že za pár dní bude zveřejněno velké množství e-mailů, které poškodí volební kampaň Hillary Clintonové.“ Trump odpověděl: „Není to nádherné?“

Cohen kromě toho vypráví o jednom rozhovoru mezi Trumpem a jeho synem Donaldem Trumpem juniorem. Druhý jmenovaný se měl v červnu 2016 v Trump Toweru sejít s právníkem s úzkými vazbami na Kreml. Rus nabídl Trumpovi jr. a dalším vysokým členům volebního štábu informace o Hillary Clintonové. Pokud se tyto informace potvrdí a Trump skutečně věděl to, co Cohen svým líčením naznačuje, mohl se prezident dopustit ilegálních dohod (anglicky „collusion“).

Cohen popisuje, že se Donal Trump jr. naklonil ke svému otci a pošeptal mu: „Setkání je připraveno.“ Prezident měl odpovědět: „OK, dobře… Dej mi vědět.“

Trump nazval Cohena „krysou“

Jako důkaz, že je Trump podvodník, chce Cohen mimo jiné předložit výhrůžné dopisy, které napsal právník na Trumpův příkaz jeho škole a univerzitě, aby nikdo nezveřejnil Trumpovy známky.

Michael Cohen chce prohlášení zveřejnit dnes v 10 hodin místního času (v 16 hodin SEČ) během veřejného slyšení výboru pro dohled Sněmovny reprezentantů. Včera byl již 8 hodin za zavřenými dveřmi vyslýchán Kongresem USA. Poté vyjádřil svou spokojenost: dostal příležitost uvést věci na pravou míru a „říct pravdu“, řekl po slyšení.

Prezident Donald Trump obviněním svého právníka odporuje. Na Twitteru označil Cohena za „krysu“. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová ke slyšení uvedla, že je „smutné“, že Cohen dostává další příležitost k „šíření svých lží“.

REKLAMA