Amerika diskutuje o pravicovém násilí

Amerika diskutuje o pravicovém násilí
REKLAMA

Američané měli problém s pravicovým extremismem ještě před érou Donalda Trumpa. Rozdíl mezi dobou před Trumpem je ten, že dnes se ozývají rasistická hesla i z Bílého domu. Článek amerického korespondenta Süddeutsche Zeitung Alana Cassidyho.

Co má společného útok z Christchurche s americkým prezidentem Donaldem Trumpem? Mnohé, tvrdí jeho odpůrci. Pro atentátníka je Trump „symbolem posílení bílé identity“, jak uvádí ve svém „manifestu“. „Trump nevymyslel nenávist, rasismus a antisemitismus“, říká demokratická kandidátka na úřad prezidenta Kirsten Gillibrandová, „ale přilil olej do ohně a ten nyní hoří silněji, než jsem to kdy zažila.“

Samotný prezident o tom nechce nic vědět. Útok s ním nemá nic společného. „Fake news média dělají přesčasy, aby prokázaly mou vinu na hrozném útoku na Novém Zélandu„, tweetoval. Lidé si mají jednoduše přečíst celý atentátníkův „manifest“, sdělila prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová, pak uvidí, že je tam Trumpovo jméno zmíněno „pouze jednou“.

Debata, která se před několika dny rozvířila v USA, by nejspíš vůbec nevznikla, kdyby Trump na atentát, během kterého extrémně pravicový atentátník ve dvou mešitách zastřelil 50 osob, reagoval jinak. Jiný americký prezident by možná všem muslimům v Americe a po celém světě, kteří se po útoku obávají o svou bezpečnost, vyslovil svou účast. Mohl zdůraznit, že útoky na modlící se lidi jsou útoky na svobodu vyznání.

Takovým prezidentem však Trump není. Po standardním vyjádření soustrasti v den útoku přešel minulý víkend přímo ke chvále moderátorky Fox News, která byla konzervativní televizní stanicí propuštěna za protiislámské komentáře na adresu jedné demokratické poslankyně.

Když Trump zmiňuje ilegální imigranty, mluví o „zvěři“

Je to v souladu s Trumpovým předchozím působením. Je tu například zákaz vstupu do USA pro muslimy, který jako prezident nařídil. Nebo scény z předvolebního boje, kdy na otázku jednoho příznivce přemítal o tom, jak se nejlépe zbavit muslimů a kdy nepravdivě prohlásil, že po útocích 11. září tančili muslimové v ulicích. A v neposlední řadě tu jsou islamofobní tweety extrémně pravicových portálů, které Trump rád šíří.

Svou reakcí na Christchurch zapadá Trump do vzorce, který jeho kritikové popisují následovně: pokud se zločinu dopustí muslim, Trump se toho okamžitě se zápalem chopí. Pokud se naopak stane muslim obětí takového zločinu, od Trumpa toho moc neuslyšíme. Potvrzení nachází kritikové i v dalším Trumpově vyjádření, které pronesl v odpovědi na otázku novináře po útoku v Christchurchi: ne, nevěří, že by bílý nacionalismus představoval vzrůstající nebezpečí.

Přitom se jen během posledních měsíců objevilo mnoho důkazů o opaku. V říjnu zastřelil antisemita v synagoze v Pittsburghu 11 osob poté, co v extrémně pravicovém fóru vysvětlil, že židovské kruhy pracují na nahrazení bělošského obyvatelstva přistěhovalci. Samozvaný Trumpův příznivec rozesílal ve stejném měsíci politickým soupeřům a médiím rourové bomby (zprávy 1, 2, 3, a 4). A před několika týdny zatkla policie radikálního pravicového důstojníka pobřežní hlídky, který připravoval teroristické útoky ve Washingtonu, jejichž cílem bylo posílení „bílého státu“.

Jak nedávno oznámila organizace Anti-Defamation League ve své výroční zprávě, podíleli se pravicoví extremisté v uplynulém roce v USA na 50 vraždách, což představuje nárůst o 35 % oproti předchozímu roku. Vzrostl i počet propagandistických aktivit nacionalistů: z 421 případů v r. 2017 na 1.187 v r. 2018. Mezi ně patří například pochody a demonstrace pravicových extremistů. Podle Southern Poverty Law Center vzrostl navíc počet aktivních extremistických skupin na rekordní úroveň.

Nejedná se o nový fenomén. Spojené státy měly už před Trumpovým nástupem problémy s extrémně pravicovým násilím. V r. 1995 zavraždil terorista Timothy McVeigh během útoku na vládní budovu v Oklahomě 168 lidí. Rozdíl mezi dobou před Trumpem je ten, že dnes se ozývají rasistická hesla i z Bílého domu. Trump opakovaně uráží černošské sportovce, umělce i politiky, když jim přisuzuje nižší inteligenci. Africké země nazývá „špinavé díry“. Účastníky neonacistického průvodu v Charlottesville označil za „velmi vybrané lidi“. A když mluví o ilegálních migrantech, mluví o „zvěři“, která „napadla“ zemi a o „invazi“.

REKLAMA