Studie odhaluje, co si Američané skutečně myslí o Trumpovi

Studie odhaluje, co si Američané skutečně myslí o Trumpovi
REKLAMA

Někteří to již tušili, nyní je to vědecky dokázané: za amerického prezidenta Donalda Trumpa se mnozí Američané stydí. Vyplývá to z vyhodnocení zhruba 130.000 twitterových zpráv.

„Po Trumpově nástupu do úřadu vzrostl počet zpráv, ve kterých se vyskytuje slovo „embarrassment“ (česky „rozpaky“) zhruba o 45 %“, říká Frieder Paulus, psycholog na Univerzitě v Lübecku a vedoucí studie.

Vědci si vzali pod lupu twitterové zprávy z USA v rozmezí od června 2015 do června 2017 a zaměřili se na výskyt slova „embarrassment“.

Co považují občané USA za trapné?

Obzvlášť mnoho výskytů se podle vědců objevilo v souvislosti s Trumpovými kontroverzními výstupy a vyjádřeními, jako byla například debata s Hillary Clintonovou v říjnu 2016, odmítnutí podání ruky při návštěvě Angely Merkelové v březnu 2017 a prezidentovo chování při summitu NATO v květnu 2017.

Vedle častého slovního spojení „Trump“ a „embarrassment“ se v twitterových zprávách objevuje – i když méně často – spojení mezi Trumpem a výrazy jako „disgust“ (česky „znechucení“), „shame“  („stud“) a „anger“ („hněv“), dodávají výzkumníci. Když lidé používali tato slova, zvýšila se i pravděpodobnost, že se baví o Trumpovi.

Jaké důvody vědci vidí?

Vědci spatřují důvod ve všeobecné změně politického klimatu. „Místo aby se vedla debata o politických programech, jde více o emocionální reakce mezi populací“, vysvětluje Paulus.

Porušování společenských a politických norem může být u Trumpa skutečně nástrojem k dosažení jeho cílů.

REKLAMA