Zpráva o porušování lidských práv v Libyi

Zpráva o porušování lidských práv v Libyi
REKLAMA

Ze zprávy organizace Lékaři bez hranic vyplývá, že libyjská vláda nechává ve věznicích hladovět uprchlíky. Přesto Evropská unie s touto zemí spolupracuje na kontrole migrace.

Jsou zavřeni po desítkách, jako zvířata. Hladoví. Životní podmínky migrantů v libyjských vězeních se neustále zhoršují. Vyplývá to ze zprávy organizace Lékaři bez hranic (MSF), kterou má k dispozici německý magazín Spiegel.

Podle MSF je ve vězení Sabaa v hlavním městě Tripolisu téměř čtvrtina z 300 zadržených podvyživená, mezi nimi i mnoho dětí. Migranti dostávají potravu pouze každý třetí, v některých případech dokonce každý čtvrtý den potravu. O místnost, které má méně než 5×5 metrů, se dělí 31 osob. Vězni jsou nuceni močit do plastových lahví.

Libyjská vláda zadržuje ve vězení Sabaa migranty, které pobřežní hlídka – v úzké spolupráci s Evropskou unií – odchytila ve Středozemním moři. „Co jsme zažili v této věznici, je příznačné pro nekontrolovaný, hanebný systém, ohrožující životy uprchlíků“, popsala situaci koordinátorka nouzových situací Lékařů bez hranic Karline Kleijerová.

Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se nyní v Libyi nachází zhruba 670.000 uprchlíků. Z vůle EU mají libyjští pohraničníci – podobně jako v Turecku – bránit lidem hledajícím ochranu útěkem do Evropy – a to jakýmikoliv prostředky.

Vážná obvinění vznáší také OSN

Německé velvyslanectví v Nigeru už v roce 2017 ve zprávě kancléřskému úřadu shrnulo, co zažívají uprchlíci, kteří jsou ze Středozemního moře navráceni do Libye. Diplomaté uvádějí, že je převaděči často drží v „soukromých věznicích“. „Popravy migrantů, kteří nejsou schopni zaplatit výkupné, mučení, znásilňování, vydírání, stejně jako vysazení v poušti jsou na denním pořádku. Očití svědci z jednoho vězení mluví o přesně pěti popravách zastřelením týdně – předem ohlášených a vždy v pátek, aby bylo místo pro nové příchozí.“

I OSN ve své zprávě uvádí zneužívání, mučení a popravy ve vězeních. Na ulicích, v nemocnicích a na skládkách lze nalézt stovky mrtvých těl, často se stopami mučení nebo se střelnými ranami. Americká zpravodajská televizní stanice CNN informuje o libyjských trzích s otroky, na kterých je obchodováno s migranty. Přesto Evropská unie svou spolupráci s Tripolisem prohloubila.

„Piráti“ nebo „uprchlíci z pekla“?

REKLAMA