Vítězství Čaputové je vzpruhou pro demokratickou opozici

První slovenská prezidentka

Vítězství Čaputové je vzpruhou pro demokratickou opozici
REKLAMA

Občanskoprávní a ekologická aktivistka Zuzana Čaputová vyhrála druhé kolo slovenských prezidentských voleb. Neradovala se pouze ze svého vítězství, ale i z toho, jak ho dosáhla, sdělila. Jedná se však pouze o jednu etapu na cestě k parlamentním volbám napřesrok.  

Nálada v bývalé bratislavské tržnici, kde se shromáždili příznivci Zuzany Čaputové, byla celý večer vynikající. Když pak ale na pódium vystoupila vítězka voleb, byli už lidé k neudržení. Zuzana Čaputová, i nyní rezervovaná a bez přehnaných emocí, napřed všem poděkovala – a to i v jazycích slovenských menšin.

„Toto rozhodnutí přijímám s velkou pokorou a s vědomím obrovské zodpovědnosti.“

Získala 58 % a jasně se tak prosadila proti svému konkurentovi Maroši Ševčovičovi, pro kterého se rozhodlo 42 % voličů. Čaputová, tvář mnohými očekávané politické změny, svým jasným a věcným vystupováním získala i důvěru lidí, kteří její liberální postoje, například v rodinné politice, nesdílejí.

„Netěší mě pouze vítězství, ale i způsob, jak ho bylo dosaženo. Že je možné nepropadnout populismu. Že je možné říkat pravdu, získat důvěru i bez agresivního slovníku a osobních podpásových útoků.“

Důstojný poražený

Maroš Ševčovič prokázal, že je důstojným poraženým. Jakmile byla jasná jeho porážka, pogratuloval vítězce a poslal budoucí prezidentce kytici. Poděkoval také vládní straně Smer za podporu, ačkoliv pro něj představovala spíš handicap.

„Celý svůj politický život jsem sociálním demokratem, s touto stranou jsme dosáhli největších úspěchů ve strategickém směřování Slovenska – vstup do eurozóny nebo Schengenu.“

Výměna korupcí poznamenané vlády

Zuzana Čaputová nastoupí do úřadu v polovině června, kdy ho převezme po svém předchůdci Andreji Kiskovi, který už znovu nekandidoval. Do té doby chce s předsedou vlády Peterem Pellegrinim a zástupci parlamentních stran projednat možnosti budoucí spolupráce. Ještě během noci však dala jasně najevo, že prezidentské volby jsou pouze jednou etapou na cestě k výměně současné, korupcí a aférami zatížené, vládě.

„Regionální a komunální volby ukázaly, prezidentské volby to potvrdily a já doufám, že evropské volby na to navážou: Slovensko požaduje změnu.“

Demokratická opozice nyní získala velkou vzpruhu, kterou do rozhodujících parlamentních voleb napřesrok nutně potřebuje.

REKLAMA