Assange není hrdina, ale zaslouží si shovívavost

Assange není hrdina, ale zaslouží si shovívavost
REKLAMA

Zakladatel WikiLeaks se mohl chovat pochybně. Možná také porušil zákony. To z něj ale ještě nedělá padoucha, píše v komentáři pro Süddeutsche Zeitung Gunnar Herrmann.

Pro některé představuje Julian Assange rytíře, bojujícího s temnotou. Pro jiné je zase manipulativním zlodějem informací, který ohrozil nevinné. Mezi těmito extrémy se vede debata o muži, která nyní po jeho zatčení opět nabrala na obrátkách.

Je nesporné, že portál WikiLeaks v minulosti rozkryl nepravosti i zločiny a přispěl tak k tomu, aby se svět stal o něco lepším místem. Nesporné ale také je, že Assangeovo jednání bylo často pochybné.

Aféru, vedoucí ve Švédsku k vyšetřování ze sexuálních deliktů, bychom mohli považovat za soukromou věc, navíc není Assangeova vina prokázána. Na druhou stranu bylo jeho chování v celé věci problematické. Proti oběma ženám, které proti Assangeovi vznesly obvinění, postupoval spolu se svými podporovateli tvrději, než by bylo přeměřené. Například šířili pověsti, že na zakladatele WikiLeaks nastražily ženy tzv. „medovou léčku“. Tato obvinění oběma ženám hodně uškodila – jsou však stejně nepodložená, jako obvinění vznesená proti Assangeovi. Rytíř by se zřejmě tímto způsobem nebránil.

Švédská epizoda přivolala hodně pozornosti, pro posouzení WikiLeaks je však nepodstatná. Z právního hlediska má větší váhu fakt, že Assange nakonec utekl do exilu na velvyslanectví, aby tak zabránil soudnímu vyjasnění celého případu a porušil tak podmínky svého podmínečného trestu.

Navíc ne vše, co Assange zveřejňuje, splňuje nároky, kladené na hrdinné odhalovatele pravdy; někdy se spíš jedná o spiklenecké teorie. V neposlední řadě tím trpěl sám: skromný exil na ekvádorském velvyslanectví prožil Assange ve strachu, že ho USA za jeho odhalení připraví o život. Podle dostupných informací se cítil pronásledován a pozorován.

V porovnání s obrovskými obavami, které Assangeovi spolupracovníci a on sám šířili, je nyní zveřejněné obvinění spíš triviální: jde o hesla, operační systémy a zprávy mezi Assangem a Chelsea Manningovou. USA Assangeovi vyčítají, že prolomil vládní počítače. Tím překročil hranice novinářských rešerší a dopustil se trestného činu, za který mu hrozí pět let.

Můžeme mu přát shovívavého soudce, který zohlední, že Assangeův záměr – odhalení závažných trestných činů – byl dobrý. A že za své činy během uplynulých let již zaplatil vysokou cenu. Kdo není rytířem, nemusí být nutně padouchem.

REKLAMA