Reportáž ZDF: „Škodí evropské dotace demokracii?“

Film Britty Hilpertové a Evy Schillerové o tom, jak ve východní Evropě mizí evropské dotace

REKLAMA

V jihovýchodní Evropě je EU viditelná na každém kroku: sotva tam najdete most, silnici nebo školu bez modré vlaječky se žlutými hvězdami. Evropská unie zde miliardovými částkami podporuje nejrůznější projekty – finanční požehnání však má i své stinné stránky. 

Většina peněz přitéká do zemědělství, infrastruktury a do sociálních a vzdělávacích projektů. Ale vládci jako Andrej Babiš, Viktor Orbán a Liviu Dragnea tyto peníze využívají i k tomu, aby upevnili svou moc. Evropská unie tak nepřímo podporuje evropské autokraty.

Na své cestě třemi zeměmi jihovýchodní Evropy rešeršují autorky pořadu ZDF Zoom Britta Hilpertová a Eva Schillerová, jak vládnoucí politikové zneužívají evropské dotace na hranici nebo i za hranicí legality. V Maďarsku to je pravicově populistický Viktor Orbán, který manipuluje výběrová řízení tak, aby vždy vyhráli jeho přátelé. Financuje tak například mediální impérium, které slouží jeho politickým cílům. Jeden z nejbohatších Čechů, premiér Andrej Babiš, zneužívá evropské dotace ke svému osobnímu prospěchu a k rozšíření svého vlivu. Všemocný šéf rumunské sociálnědemokratické strany Liviu Dragnea bere evropskou podporu těm nejchudším, aby ji přesměroval ke své politické straně a následně prosadil takzvanou reformu justice, která ho má ochránit před vězením.

Zdá se, že EU je poměrně bezbranná. Členské země mají rozdělování a kontrolu dotací organizovat především samy – pokud však vlády o účinnou kontrolu nemají zájem, je to těžké. „Můžeme dělat jen málo“, říká dlouholetá kontrolorka rozpočtu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Dodává, že tak „Evropská unie v postižených zemích financuje i demontáž demokracie“. Proto je naléhavě nutné zřídit funkci evropského veřejného žalobce. Za tuto oblast zodpovědný eurokomisař Günther Oettinger požaduje, aby základním požadavkem pro čerpání dotací byla garance právního státu. Zásahy do právního státu musí vést k finančním škrtům. Pro takové rozhodnutí by však bylo třeba jednomyslnosti: Česká republika, Maďarsko a Rumunsko by musely také hlasovat pro.

Reportáž pro pořad Zoom německé veřejnoprávní televize ZDF připravila Britta Hilpertová a Eva Schillerová, záběry Martina Adama sestříhal Lukas Fatena, překlad a titulky magazín POLITIQ.

V srpnu 2016 odvysílala německá veřejnoprávní televizní stanice ARD reportáž „Pan Babiš a bruselské peníze“:

Reportáž ARD: Pan Babiš a bruselské peníze

REKLAMA