FPÖ hrozí stažením všech svých ministrů

FPÖ hrozí stažením všech svých ministrů
REKLAMA

Kancléř Sebastian Kurz plánuje v souvislosti s aférou Ibiza propuštění ministra vnitra za FPÖ Herberta Kickla. Zároveň se Kurz domnívá, že se Strache mohl svými výroky ve videu dopustit trestného činu. 

V Rakousku je příkop mezi konzervativní ÖVP a pravicově populistickou FPÖ čím dál hlubší: v souvislosti s aférou kolem zveřejněné videonahrávky plánuje spolkový kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) propuštění ministra vnitra Herberta Kickla (FPÖ). „Vycházím z toho, že spolkový kancléř prezidentovi také navrhne, aby zbavil vládní odpovědnosti ministra vnitra“, sdělil ministr kancléřského úřadu Gernot Blümel (ÖVP) v pořadu Zeit im Bild 2 rakouské televizní stanice ORF.

Blümel to zdůvodnil nutností zajištění úplného vyšetření aféry Ibiza. FPÖ mezitím pohrozila, že v případě propuštění Kickla opustí kabinet všichni její členové vlády.

Rakousko vězí po zveřejnění videa v hluboké politické krizi. Vicekancléř a předseda FPÖ Heinz-Christian Strache byl v červenci 2017, jen několik měsíců před volbami do Národní rady, tajně natočen během setkání s domnělou neteří ruského oligarchy. Jako protislužbu za volební podporu ve prospěch FPÖ ženě nabídl mj. veřejné zakázky pro její firmy. V důsledku toho Strache v sobotu odstoupil. Kancléř Kurz krátce na to oznámil konec pouze 18 měsíců trvající koalice. V září se mají uskutečnit předčasné volby.

Kurz: „Jsme z reakcí FPÖ otřeseni“

V pondělí předstoupil spolkový kancléř před tisk s krátkým prohlášením: „Z videa a reakcí FPÖ jsme otřeseni.“ Aféra poškodila obraz Rakouska po celém světě. Co se týče obsahu, však koalice pracovala dobře, dodal Kurz. Nyní je nutné případ zcela vyšetřit. K tomu je třeba také zajistit „řádný průběh vyšetřování na ministerstvu vnitra“. To si ale na ministerstvu vnitra ještě dostatečně neuvědomují, kritizoval Kurz. K setrvání Kickla v úřadu se Kurz nevyjádřil. K nastávajícím eurovolbám řekl: „V republice Rakousko potřebujeme stabilní poměry.“

Několik hodin před Kurzem se k aféře a jejím důsledkům vyjádřili nově zvolený předseda FPÖ a ministr dopravy Norbert Hofer a ministr vnitra Herbert Kickl. „Video je bezpochyby neodpustitelné“, prohlásil Hofer před zástupci tisku. Sám byl o případu informován v pátek ráno. „Víme, že to mnoho lidí zranilo.“ Hofer zdůraznil, že se „nejedná o něco, co v FPÖ trpíme“. Stranické finance mají nyní být pečlivě prověřeny. Sám si prohlédl seznam stranických darů: „Nejvyšší částka byla 10.000 euro.“ Hofer slíbil, že seznam zveřejní. S pohledem na nastávající předčasné volby oznámil, že nepovede žádný špinavý předvolební boj.

Hofer: „Kickl se ničím neprovinil“

K možnému propuštění ministra vnitra Herberta Kickla řekl: „Kickl se ničím neprovinil. Nejsou proti němu vedena žádná vyšetřování.“ FPÖ proto stojí za ním a v případě jeho odvolání stáhne všechny své ministry.

Hnutí Jetzt oznámilo, že na příštím zasedání Národní rady požádá o vyslovení nedůvěry Kurzovi. Pokud by byl návrh přijat, musel by spolkový prezident Alexander Van der Bellen někoho pověřit sestavením nové vlády. „Spolkový kancléř se pak stane historií – a to je dobře“, řekl zakladatel hnutí Jetzt, Peter Pilz, v pondělí na televizní stanici oe24. Kancléř je hlavním zodpovědným za vládní krizi. Kdy se bude konat další zasedání Národní rady, bude rozhodnutu během dne. Opoziční SPÖ podala žádost o svolání zvláštního zasedání.

Kurze podpořila německá vláda, která považuje jeho jednání v aféře Ibiza za správné. „Spolková vláda vzala rozhodnutí rakouského kancléře Kurze, že bude v důsledku nejnovějších událostí usilovat o předčasné volby, na vědomí; rozhodnutí kancléře Kurze jsou pochopitelná“, sdělila v pondělí v Berlíně zastupující mluvčí spolkové vlády Martina Fietzová.

Dále Kurz nevyloučil, že se Strache svými vyjádřeními ve skandálním videu dopustil trestných činů. „Co se stane, ukáže vyšetřování“, řekl Kurz deníku Bild. „Ale to, co ve video říká, je obrovský skandál. Znamená to konec jeho politické činnosti a zřejmě to bude mít i trestněprávní následky“, prohlásil Kurz dále.

Strache napadá na Facebooku kancléře

Strache v neděli večer Kurzovi na Facebooku vyčetl, že není „upřímný a věrohodný“, čímž mířil na kancléřovo prohlášení „Dost je dost“ učiněné během oznámení o předčasných volbách. Strache v tom spatřuje protimluv: podle něj by totiž neměl Kurz problém v koalici pokračovat, pokud by FPÖ obětovala „úspěšného ministra vnitra“ Kickla.

FPÖ v neděli večer na zasedání spolkového grémia strany za svého předsedu jednohlasně zvolila ministra dopravy Norberta Hofera. Na dalším zasedání předsednictva strany, které se má konat po volbách do Evropského parlamentu, má být toto rozhodnutí formálně stvrzeno. Šéf frakce FPÖ Johann Gudenus mezitím oznámil své vystoupení ze strany – „s okamžitou účinností“, jak sdělil. Stejně tak složí i svůj mandát v Národní radě. Gudenus se ve videu ujal role tlumočníka.

REKLAMA

Stejně jako se ÖVP od FPÖ distancovala na celostátní úrovni, učinila to samé sociálnědemokratická SPÖ na úrovni komunální. Jediná koalice mezi SPÖ a FPÖ na zemské úrovni má být podle informací předsedy burgenlandské vlády Hanse Petera Doskozila (SPÖ) předčasně ukončena. V Linzi, druhém největším městě Rakouska, dojde k předčasným volbám, oznámila předsedkyně SPÖ Pamela Rendi-Wagnerová v televizi. Podle současných prognóz by SPÖ připadl post starosty, FPÖ by ale měla podstatný vliv.

REKLAMA