Německá kontrarozvědka nedůvěřuje rakouským kolegům

Německá kontrarozvědka nedůvěřuje rakouským kolegům
REKLAMA

Pověst Rakouska mezi tajnými službami utrpěla. Šéf německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfVThomas Haldenwang vidí ve spolupráci s rakouskými sousedy vysoké riziko.

Prezident Spokového úřadu pro ochranu ústavy Thomas Haldenwang vidí ve spolupráci zpravodajských služeb s rakouskými kolegy četná rizika. Podle informací Welt am Sonntag se Haldenwang v tomto smyslu vyjádřil uplynulý týden v Parlamentním kontrolním grémiu (PKGr) Spolkového sněmu.

Haldenwang rakouským úřadům opakovaně vyjádřil svou nedůvěru. Důvodem je podezření, že Rakousko informace, které obdrží od partnerských zemí, jako je například Německo, zneužívá a předává je dokonce Rusku. Spolkový úřad pro ochranu ústavy se k těmto informacím nechtěl vyjádřit.

Během razie, která se uskutečnila minulý rok v rakouském Spolkovém úřadu pro ochranu ústavy a boj s terorismem (BVT), byly mimo jiné zabaveny nosiče s vysoce citlivými daty, týkající se informací o pravicových extremistech.

Zvláštní význam pro zahraniční zpravodajské služby, mezi něž patří i německý úřad pro ochranu ústavy, ale má kopie výňatku databanky „Sítě Neptun“, která byla podle informací Welt am Sonntag rovněž konfiskována. Jedná se přitom o tajná data, která byla v uplynulých letech vyměňována mezi Rakouskem a jinými evropskými úřady.

V důsledku toho hraje Rakousko, například v Counter Terrorism Group (CGT) Bernského klubu, informační skupiny evropských zpravodajských služeb, už jen okrajovou roli. Rakousko již nepatří k členům, s nimiž by byly oficiálně sdíleny informace. Účast Rakouska je v současné době vždy prověřována. Německé ministerstvo vnitra reagovalo na oficiální dotaz zdrženlivě. V dubnu sdělilo, že s BVT spolupracuje „v rámci zákonného pověření.“

V Rakousku mezitím vyšetřovací komise oznámila, že za razií v BVT stál rozhodující měrou rakouský ministr vnitra Herbert Kickl z populistické FPÖ. Zástupci této strany udržují těsné kontakty s Ruskem. Evropské zpravodajské služby se obávají, že tam končí jejich tajné informace.

REKLAMA