Zpráva Evropské unie viní Babiše z podvodů

Zpráva Evropské unie viní Babiše z podvodů
REKLAMA

Češi vyzývají premiéra Andreje Babiše, který je obviněn z dotačních podvodů, již týdny k rezignaci. Interní zpráva EU, kterou má k dispozici stanice SWR, obvinění potvrzuje.

Je považován za „českého Trumpa„. Andrej Babiš se stal premiérem díky antimigrační agendě. Svým firemním impériem Agrofert zároveň vydělal miliardy a podle médií je druhým nejbohatším mužem České republiky. Jeho podnikatelské aktivity se mu nyní mohou stát osudnými.

Jde o to, jestli Babiš přímo nebo nepřímo profituje z evropských dotací. On sám v minulosti vždy zdůrazňoval, že svou firmu Agrofert převedl do svěřeneckého fondu a nemá na ní už žádný vliv. Důvěrná kontrolní zpráva Evropské komise, kterou má k dispozici stanice SWR, ale dochází k jinému závěru.

Podle EU Babiš stále ovládá Agrofert

Podle zprávy založil Babiš v r. 2017 skutečně dva fondy. Je ovšem otázkou, zda operují zcela nezávisle. Kontroloři EU podrobně prověřili strukturu fondů a došli k závěru, že je Babiš „plně ovládá, a proto má přímý ekonomický zájem na úspěchu Agrofertu“. Zároveň je ve svých funkcích – dříve jako ministr financí a nyní jako předseda vlády – involvován „do rozhodnutí, která se přímo týkají skupiny Agrofert“.

Hrozí vrácení milionů eur

Kontroloři nyní požadují proti České republice tvrdý postup, totiž „100% finanční očištění“. Jinými slovy se jedná o vrácení vyplacených subvencí. Mluví o celkem 17 platbách, z kterých Agrofert profitoval, v celkové výši kolem 11 milionů euro. Zároveň mají být prověřeny i všechny platby po r. 2014. Tehdy se stal Babiš ministrem financí.

Výsledky kontroly Evropské komise se v České republice bleskurychle rozšířily už v pátek. Podle českých médií byl Babiš „šokován“. Přesto ale prohlásil, že jeho země žádné dotace vracet nebude.

Německý poslanec Evropského parlamentu za stranu Zelených Sven Giegold si myslí, že na tahu je i německá pravicově liberální strana FDP. Ve frakci ALDE v Evropském parlamentu spolupracuje totiž FDP s Babišovým ANO. „FDP si nyní musí položit otázku, jestli tváří v tvář výsledkům kontroly stále ještě považuje ANO za svého partnera, dodal Giegold.

„Škodí Evropské dotace demokracii?“ se ptá půlhodinový dokumentární film německé veřejnoprávní televizní stanice ZDF a zkoumá případy zneužívání podpory Evropské unie v Maďarsku, České republice a Rumunsku.

Reportáž ZDF: „Škodí evropské dotace demokracii?“

REKLAMA