Skupina právníků zažalovala EU u Mezinárodního soudního dvora

Skupina právníků zažalovala EU u Mezinárodního soudního dvora
REKLAMA

V Libyi jsou mučeni a zotročováni lidé, před libyjským pobřežím se topí uprchlíci. Mezinárodní skupina právníků vznáší vůči EU závažná obvinění.

Skupina právníků specializujících se na lidská práva podala u Mezinárodního soudního dvora v Den Haagu trestní oznámení na zodpovědné činitele z Evropské unie. Mezinárodní tým právníků okolo Omera Shatze a Juana Branca vznáší obvinění proti EU v souvislosti s uprchlickou krizí ve Středozemním moři EU ze „zločinů proti lidskosti“. Shatz je docentem na Yale Law School a na pařížské elitní vysoké škole Science Po a v minulosti dal podnět k mnoha lidskoprávním procesům.

EU je svou politikou zodpovědná za „smrt tisíců lidí utonutím“, jakožto za zajetí, zotročení, mučení a vraždy uprchlíků. Zdůvodnění: Evropská unie podporuje navracení desítek tisíc uprchlíků libyjskou pobřežní hlídkou zpět do Libye, uvádí se v 241stránkovém trestním oznámení.

Dokument byl v pondělí předán soudu v Den Haagu. Magazín Der Spiegel a další mezinárodní média jako Guardian, El Pais, Le Monde a New York Times ho mohla již s předstihem prostudovat.

V současné době se v občanskou válkou zmítané Libyi nachází podle odhadů OSN kolem 670.000 uprchlíků. Již v r. 2017 varovali němečtí diplomaté kancléřský úřad před hroznými podmínkami ve vězeních a táborech libyjských milic. Lidé, za které není odvedeno výkupné, jsou dokonce pravidelně stříleni.

I lidskoprávní organizace nedávno několikrát upozorňovaly na kruté podmínky uprchlíků v Libyi. Rovněž Spojené národy informovaly o zneužívání, mučení a údajných popravách ve vězeních. V ulicích, nemocnicích a na skládkách byly nalezeny stovky těl, často se stopami po mučení nebo střelných ranách. V květnu přinesl magazín Spiegel+ reportáž „Libyjské peklo„.

Iniciativa právníků kolem Shatze je dalším pokusem o právní postih špatného zacházení a zabíjení uprchlíků a masového umírání ve Středozemním moři. Podle informací magazínu Spiegel již byly v souvislosti se situací v Libyi v mnoha zemích orgány činnými v trestním řízení založeny spisy kvůli trestným činům proti mezinárodnímu trestnímu právu. Zatím však není známo, zda se jedná pouze o pozorování, nebo o aktivní přípravná řízení. Tyto úkony ale zřejmě budou namířeny pouze proti libyjským pachatelům.

Aktuální trestní oznámení podané v Den Haagu jde ještě o krok dál, protože otevírá otázku odpovědnosti Evropské unie.

EU vytvořila končící operací Sophia obrovskou zónu bez námořních záchranářů, uvádí se ve zprávě. Například Bundeswehr své lodě začátkem roku z operace stáhla, když se Itálie zdráhala přijmout v rámci operace zachráněné uprchlíky. Mise Frontexu s názvem Triton, která navazuje na operaci Sophia, vytváří ještě větší plochu bez námořní pomoci.

Aby byli donuceni k ukončení činnosti, jsou navíc soukromí záchranáři nevládních organizací jako např. Sea Watch trestněprávně stíháni, argumentují dál právníci.

V žalobě se také uvádí, že všechny tyto kroky měly za cíl udělat z libyjské pobřežní hlídky důležitého hráče při odchytávání uprchlíků ve Středozemním moři. Pobřežní hlídka vrací uprchlíky zpět do Libye. Právníci mají za to, že podle mezinárodního práva se kvůli tamním katastrofickým poměrům jedná o „nelegální navracení“. Protože EU věděla, že je takové jednání ilegální, s libyjskou pobřežní hlídkou se „spikla, aby tuto politiku prováděla ona“.

Jako důkaz uvádí trestní oznámení, že Evropská unie vybavila libyjskou pobřežní hlídku loděmi, komunikačními prostředky, vycvičila ji a svými politickými rozhodnutími jí poskytla „morální podporu“. Aby bylo zajištěno, že bude do Libye vráceno co možná největší počet uprchlíků, poskytla dokonce EU a její členské země libyjské pobřežní hlídce data o poloze uprchlických lodí.

REKLAMA

V letech 2016 až 2018 bylo ve Středozemním moři odchyceno celkem 40.000 osob, které byly následně internovány v táborech, „ve kterých se odehrávaly a odehrávají děsivé zločiny“.

Politika Evropské unie a jejích členských zemí byla dohodnuta s vědomím „smrtelných následků“, uvádí žalobci. Jedná se při tom o „organizovaný útok proti civilnímu obyvatelstvu“.

REKLAMA