Alan Kurdi: úspěšný předběžný konec záchranářské mise

Alan Kurdi: úspěšný předběžný konec záchranářské mise
REKLAMA

I v případě druhé záchranářské mise lodi Alan Kurdi byli zachránění předání Malťanům. Loď ovšem opět nesměla vplout do 12mílové zóny. Posádka se nyní vydá na cestu domů, aby se mohla připravit na další působení. Přímo z lodi Alan Kurdi informuje reportérka FAZ Julia Antonová.

V úterý ráno byl posádkou lodi Alan Kurdi předán maltskému vojenskému námořnictvu jako první roční Jusuf a oba jeho sourozenci. Záchranné vesty byly malým dětem příliš velké, proto dávali všichni obzvlášť pozor. Pak následovali jejich rodiče a dalších 39 lidí, které loď německé neziskové organizace Sea Eye v pondělí večer zachránila z dřevěné bárky s rozbitým motorem.

Sotva v pondělí dopoledne Alan Kurdi dorazila na další akci do záchranné zóny před libyjským pobřežím, zaslechl kapitán přes otevřený nouzový kanál volání o pomoc od tuniského rybáře. Informoval pobřežní hlídku na Lampeduse o lidech v nouzi. Protože ale poloha kterou udal, spadala do maltské působnosti, zalarmovala Alan Kurdi záchranáře ve Vallettě a sama se vydala na 50 mil vzdálenou pozici.

Než loď večer dorazila na místo, zareagovaly na nouzové volání operačního střediska i dvě další lodě. Protože je Alan Kurdi jako záchranářská loď vybavena dostatečným množstvím záchranných vest a lékařským personálem, nabídla jim pomoc, vybavila migranty vestami a nakonec je převzala na palubu.

Zachránění posádce sdělili, že vyrazili v sobotu od libyjského pobřeží. Po dni jim ovšem došel benzín, takže se plavili bezcílně po moři. Kromě tří dětí byly na palubě i čtyři ženy. Uprchlíci pocházeli z Libye, Sýrie, Palestiny a Pákistánu. Když dorazili na palubu lodi Alan Kurdi, byl ale jejich zdravotní stav stabilizovaný. Někteří z nich padli na kolena a modlili se, jakmile se dostali do bezpečí.

Malťané napřed oznámili, že trosečníky vyzvednou v místě záchrany, nakonec ale kapitána Alan Kurdi vyzvali, aby je dopravil směrem k Maltě. Protože několikrát korigovali místo převzetí, doplula loď humanitární organizace nakonec 20 námořních mil před Maltu, takže k  převzetí došlo až v úterý v poledne. Do 12mílové zóny nesměla Alan Kurdi opět vplout.

Posádka se v úterý večer rozhodla, že popluje domů. Po přechodnou dobu tedy v záchranné zóně nebude loď žádné humanitární organizace. Podle zprávy na Twitteru ale brzy vypluje Mission Lifeline s kursem na pobřeží Libye. Dvě záchrany a následná péče o uprchlíky stály posádku hodně sil, sdělil operační velitel lodi Alan Kurdi Gorden Isler. Prioritou nyní je připravit loď na další misi, která se má uskutečnit již za několik týdnů.

REKLAMA