Trumpovo blokování uživatelů na Twitteru je v rozporu s ústavou

Trumpovo blokování uživatelů na Twitteru je v rozporu s ústavou
REKLAMA

Protože používá americký prezident Trump svůj twitterový účet pro veřejné účely, nesmí na něm blokovat jiné uživatele kvůli jejich názorům. V úterý to rozhodl odvolací soud.

Donald Trump využívá Twitter jako žádný prezident před ním. Denně zveřejní americký prezident několik tweetů, ve kterých sdílí svůj pohled na veřejné dění, komentuje média nebo oznámí vládní rozhodnutí. Vyjádření jsou horlivě komentována a sdílena jeho 62 miliony sledujícími a dalšími uživateli sociální sítě. Kdo se nemůže zúčastnit, přijde o důležitou součást aktuální politické debaty. To hrozí uživatelům, které prezident kvůli jejich kritickým názorům zablokoval.

Blokování takových uživatelů je v rozporu s ústavou, rozhodl v úterý US Court of Appeals for the Second Circuit ve svém jednohlasném rozsudku. První dodatek ústavy nedovoluje nositeli úřadu, který svůj účet na sociálních sítích používá k oficiálním účelům, vyloučit osoby na základě odlišných názorů z jinak veřejného dialogu, uvedl soudce Barrington Parker ve zdůvodnění rozsudku.

Žaloba byla podána v r. 2017 Knight First Amendment Institutem na Kolumbijské univerzitě jménem několika osob, které byly Donaldem Trumpem kvůli několika – v jeho očích kritickým – vyjádřením zablokovány. V květnu 2018 soudkyně rozhodla, že blokování uživatelů Trumpem je v rozporu s prvním dodatkem ústavy. Trump následně žalobcům opět umožnil přístup ke svému účtu, zároveň ale proti rozhodnutí soudu podal odvolání.

Nyní odvolací soud rozsudek potvrdil a argument, že je Trumpův účet i po jeho zvolení prezidentem nadále soukromým účtem, odmítl. Blokování uživatelů, kteří kritizují prezidenta a jeho rozhodnutí, je tedy rovněž čistě soukromou záležitostí, argumentovalo ministerstvo spravedlnosti, které prezidenta před soudem zastupovalo.

Soudci ale požadovali za průkazné, že je twitterový účet používán pro oficiální účely. Prezident a členové jeho vlády se o šířených sděleních opakovaně vyjadřovali jako o oficiálních stanoviscích. Donald Trump své tweety využívá, aby oznámil nové zákony, ustanovení a jmenování do funkcí, např. když byl ministrem zahraničních věcí jmenován Mike Pompeo. Navíc poukázali soudci na to, že Národní archiv, zodpovědný za uchovávání úředních dokladů rozhodl, že prezidentovy tweety jsou oficiálními podklady.

Soudci uvedli, že Trumpův twitterový účet je veřejným fórem. Tím, že president blokuje uživatele, nezabraňuje jim jen ve sledování tweetů a v odpovídání na ně, ale stěžuje jim i  účast v diskuzi.

Chování vlády a jejích zástupců je dnes součástí dalekosáhlé debaty, která je vedena s nebývalou vášní a intenzitou, vysvětluje soudce Parker ke konci svého zdůvodnění. „Tato debata, ač může občas být jakkoliv nepříjemná, je přesto dobrou věcí“, píše dále. Pokud měl první dodatek něco na mysli, připomíná soud veřejnosti a jejím zástupcům, pak to, že nejlepší odpovědí na protichůdné názory na veřejné otázky není méně ale naopak více dialogu.

Ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo nad rozsudkem své zklamání a zkoumá možné další kroky. Rozhodnutí odvolacího soudu by mohlo být napadeno u Nejvyššího soudu USA.

Naopak Knight First Amendment Institute rozsudek přivítalo. „Rozhodnutí pomůže k zajištění integrity a vitality digitálních prostorů, které jsou pro naši demokracii stále důležitější“, uvádí se v prohlášení institutu.

REKLAMA