„Pachatelé přivádějí jednoduchými prostředky společnost na její hranice“

REKLAMA

Co se odehrává v lidech, kteří zabijí zcela cizího člověka? Na druhém podobném případu během deseti dnů ilustruje špičkový policejní profilovač Axel Petermann možné důvody. Příspěvek Die Welt+ je druhým pokračováním série názorů odborníků na toto téma, v předchozím dílu promluvil psychiatr Peter Winckler.

40letý muž strčil v pondělí dopoledne na hlavním nádraží ve Frankfurtu pod přijíždějící vlak 8letého hocha a jeho matku.

Matka se po pádu dokázala odkulit na úzký obslužný koridor mezi dvěma kolejišti. Její syn byl zachycen vlakem a na místě podlehl svým zraněním. Útočník se pokoušel pod vlak strčit ještě jinou ženu, ta se však dokázala zachránit.

Čin vyvolal zděšení – i proto, že podezřelý své oběti vůbec neznal a zřejmě si je vybral zcela náhodně. Již týden předtím strčil v městečku Voerde jiný muž neznámou ženu pod jedoucí vlak. Axel Petermann, známý profilovač a bývalý vedoucí brémského oddělení vražd vrhá světlo na psychologii těchto krutých činů.

Die Welt: Pane Petermanne, už dlouhou dobu se zabýváte psychologií násilných pachatelů. Co žene člověka, který vrhá cizí lidí pod jedoucí vlak?

Axel Petermann: Existují různé možnosti. Na jedné straně vidíme lidi jako berlínského atentátníka Anise Amriho, kteří chtějí svými činy na základě nějaké ideologie a bez velkých logistických nákladů vyvolat chaos. Je dost dobře možné, že máme v tomto případě co do činění s klasickým napodobujícím pachatelem, který například sledoval případ z Voerde, protože jeho provedení bylo velice jednoduché a účinek hodně veliký. Motivem může být i nahromaděná frustrace a nebo nenávist vůči lidem.

Welt: I ve Voerde strčil nedávno muž ženu pod přijíždějící vlak a tím způsobil její smrt. Považujete za možné, že muž z Frankfurtu chtěl vědomě vyvolat paniku?

Petermann: Přinejmenším jsme v uplynulých letech zažili, jak je možné pomocí jednoduchých prostředků přivést společnost na její hranice. Nepotřebujete dokonce ani nůž. Práh je dnes daleko nižší.

Welt: Pozorujete tedy trend k násilným činům, které je možné provést bez velkých příprav?

Petermann: Řekněme to takhle: najednou jsou myslitelné činy, které by nás dříve ani nenapadly. Tehdy jsme přemýšleli v klasických vzorcích: vražda z chamtivosti, touha po dominanci, sexuální delikty, loupež. Považovali jsme to za ohavné, ale s tím jsme – lapidárně řečeno – všichni vyrůstali. Nyní tu máme nový fenomén: činy, které jsou zdánlivě páchány zcela bez motivu. Co z toho kdo má, srazit pod vlak 8leté dítě?

Welt: Čísla ovšem ukazují, že je Německo stále bezpečnější.

Petermann: To je také pravda. Máme zhruba 700 vražd a zabití ročně. Když jsem začínal na oddělení vražd, bylo to zhruba 2.500 činů za rok. Ale delikty se změnily. A tato nová forma násilí vede samozřejmě k pocitu strachu, který jsme zatím neznali. Když jsem se v pátek na nástupišti prodíral masou lidí, také mě krátce napadlo: kdyby do mě teď někdo strčil, nemám šanci.

REKLAMA

Welt: Jak opět nastolit pocit bezpečí?

Petermann: Samozřejmě teď dojde k větší prezenci policie. Bezpečnostní kamery a všechny ty obvyklé požadavky. Ale v konečném důsledku se něčemu takovému zabránit nedá. Protože i kdyby se podařilo činům zabránit na nástupištích, mohl by pachatel svou oběť na ulici strčit pod projíždějící nákladní automobil nebo házet kameny z mostu nad dálnicí.

Další pokračování si můžete již brzy přečíst na magazínu POLITIQ. Zůstaňme v kontaktu, sledujte PQ na Facebooku, Twitteru, Instagramu, LinkedInu, kde budete denně dostávat i další zprávy a zajímavosti z německojazyčných médií nebo se přihlaste k odběru e-mailového newsletteru, notifikace na nové články můžete odebírat i na Telegramu.

V předchozí části mluvil soudní psychiatr Peter Winckler o možných příčinách zdánlivě bezdůvodného činu:

Psychiatr vysvětluje, co mohlo stát za útokem ve Frankfurtu nad Mohanem

REKLAMA