Bolsonaro: „Vemte si ty prachy a zalesněte Německo“

Rada brazilského prezidenta Angele Merkelové

Bolsonaro:
REKLAMA

Kvůli politice brazilské vlády německá ministryně životního prostředí prozatímně zmrazila plánované projekty v oblasti Amazonie. Prezident odpověděl po svém.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro po zastavení německých projektů k ochraně deštného pralesa německé kancléřce Angele Merkelové doporučil, aby peníze využila doma. „Rád bych milované paní Merkelové zanechal zprávu: vezměte si ty prachy a zalesněte Německo, OK? Tam je to mnohem potřebnější, než u nás“, řekl ve středu večer (místního času) Bolsonaro podle informací médií. Podobně se vyjádřil už v neděli. Tehdy sdělil, že Brazílie německé peníze nepotřebuje.

Německá ministryně Svenja Schulzeová ve středu oznámila, že vzhledem k narůstajícímu kácení brazilského deštného pralesa zmrazí podporu svého resortu. Německá účast na mezinárodním fondu pro Amazonii Spolkového ministerstva pro hospodářskou spolupráci (BMZ) a rozvoj tím dotčena není.

Pravicově populistický prezident Bolsonaro, který nastoupil do úřadu začátkem r. 2019, nechce v oblasti Amazonie povolit další chráněné oblasti a ve zvýšené míře podporuje mýcení deštného pralesa. Podle tamních informací došlo v letošním roce k silnému nárůstu odlesňování. Amazonský prales je považován za „zelené plíce“ Země.

Německo má zhruba 11,4 milionů hektarů lesů, což odpovídá 32 % celkové plochy. Za posledních deset let plocha lesů mírně vzrostla.

REKLAMA