Stanice MDR si pozvala extremistu z AfD – „Jste ještě normální?“, ptá se redaktor ARD

Výročí nepokojů v Saské Kamenici

Stanice MDR si pozvala extremistu z AfD -
REKLAMA

Byl pořadatelem demonstrací Pro Chemnitz, za AfD se zúčastnil protestního pochodu extrémně pravicové strany III. cesta (Der III. Weg) a nyní má Arthur Oesterle sedět na pódiu televizní stanicí MDR organizované diskuze. To vyvolává mnohé kontroverze.

Bylo to téměř přesně před rokem, kdy smrt 34letého Němce po sporu s několika cizinci proměnila Saskou Kamenici (bývalý Karl Marx Stadt, poz. red.). U příležitosti tohoto výročí vytvořila veřejnoprávní televizní stanice MDR (Středoněmecký rozhlas, pozn. red.) filmový portrét města. Jedním z protagonistů je i Arthur Oesterle (AfD).

Vloni, kdy po smrti Daniela H. napochodovali do Saské Kamenice pravicoví extremisté, byl hlavním pořadatelem demonstrací Pro Chemnitz. Vládní mluvčí Steffen Seibert, jeden z nejbližších důvěrníků spolkové kancléřky Angely Merkelové (CDU) později mluvil o „honu na lidi“, ke kterému ve městě došlo.

Oesterleovy názory na smrt Daniela H. a vývoj v Saské Kamenici rok poté nedostaly prostor pouze v dokumentu MDR. Člen AfD byl pozván i na předpremiéru v sasko-kamenickém kinu – a to nejen jako divák, ale i jako účastník pódiové diskuze.

Spolu se starostkou Barbarou Ludwigovou (SPD), Margaretou Rödelovou ze Zelené mládeže (Grüne Jugend), Olfou Kanounovou z Technické univerzity v Saské Kamenici a programovým ředitelem MDR Wolfem-Dieterem Jacobim bude debatovat o filmu, strachu a nadějích svého města.

Proti tomu se zvedla silná vlna odporu. Oesterle totiž nebyl jen pořadatelem demonstrací Pro Chemnitz – občanského hnutí, od kterého se mezitím distancuje i AfD. Během protestních pochodů třetím největším saským městem navíc hrozil novinářům, že demonstrace budou pokračovat „bez nich“.

Jako pořadatel nebyl aktivní jen na demonstracích a akcích AfD, ale i během pochodů Pegidy. Fotografie, kterou zveřejnilo Židovské fórum za demokracii a proti antisemitismu (Jüdische Forum für Demokratie und gegen Antisemitismus, JFDA), ukazuje Oesterleho při průvodu extrémně pravicové strany III. cesta.

JFDA nyní na Twitteru Oesterlovo pozvání odsoudilo: „Rok po rasistických nepokojích a pochodech v Saské Kamenici pozvala stanice MDR k pódiové diskuzi nacistu Arthura Oesterleho, který tehdy vedl pořadatelskou službu a kromě jiného hrozil médiím, že je nechá ze shromáždění vyvést. MDR, to myslíte vážně?“, ptá se Židovské fórum.

Poslanec za CDU u Evropského parlamentu Dennis Radtke tweetoval: „Neuvěřitelné“, a ptá se, na co při pozvání stanice MDR myslela.

REKLAMA

A v osobě George Restleho, vedoucího a moderátora politického magazínu Monitor televizní stanice ARD, se dokonce kriticky ozval vedoucí pracovník veřejnoprávního média. Stanice MDR reagovala na jiný kritický komentář standardizovanou odpovědí, když napsala, že Oesterle byl pozván při příležitosti představení dokumentu Chemnitz – rok poté a na pódiu nebude sedět sám.

Restle se ptá: „Jste ještě normální? To přece nemůžete myslet vážně!“

Tiskový odbor MDR na to reagoval – stejně jako pod jinými komentáři – opět konejšivou odpovědí. Oesterle je v dokumentu kriticky komentován, film poukazuje i na jeho „extrémně pravicové kontakty“.

Účastníkům předpremiéry je tak umožněno všechny hosty následné pódiové diskuze přiřadit, tedy i to, „v jakém politickém spektru“ se Oesterle pohybuje. Navíc je zvykem, že na představení pořadů MDR jsou zváni především protagonisté, „kteří zrcadlí celý záběr filmu“. Tím má být publiku dána i příležitost k „výměně“ názorů.

Restle znovu kontroval: „‚Výměnu‘ s pravicovými extremisty nebo nácky, organizovanou veřejnoprávní stanicí, tedy v podstatě nepovažujete za problém?“

MDR na Twitteru reaguje konstatováním, že Oesterleův příběh je „součástí politické reality Saské Kamenice“.

Na dotaz deníku Die Welt tisková mluvčí televizní stanice sdělila, že pro MDR není překvapující, že Oesterleova účast na pódiové diskuzi vyvolala kontroverzní reakce. Rozdílné názory budou interně vyhodnoceny. Jisté podle mluvčí nicméně je, že pozvání člena AfD už nebude zrušeno.

MDR počítá na předpremiéře se 150 hosty, místo si mohou zájemci zarezervovat online. Na otázku, jaké by se měly být reakce na případná rasistická nebo podobná Oesterleho prohlášení, nechtěla tisková mluvčí odpovědět: „To je hypotetická otázka“, sdělila. Debata je ale obsazena kompetentními osobnostmi a bude navíc moderována velmi zkušenou kolegyní.

Na Twitteru mezitím diskuze pokračuje. Michelle Reissmannová, zastupující zemská předsedkyně Mladých socialistů (Jusos) v Sasku, komentovala prohlášení MDR, že Oesterleův příběh je součástí politické reality: „Blahopřeji k úspěšné normalizaci pravicových radikálů ve veřejném diskursu! Netušila jsem, že i oni mají nyní nárok na zveřejnění jejich protiprávní ideologie?“

Poznámka redakce: jak hlásí v 17:20 hod. deník Die Welt, starostka Saské Kamenice Barbara Ludwigová (SPD) svou účast na plánované předpremiéře a pódiové diskuzi o filmu Saská Kamenice – rok poté, zrušila. Jak uvedla, Oesterleovo pozvání považuje za chybu. Mluvčí města řekl: „Není možné si sednout na stejné pódium se známým neonacistou. Tím je překročena červená linie.“

Aktualizace 15. srpna v 8:10: Ve čtvrtek (15. srpna) pozdě večer přináší magazín Focus informaci, že televizní stanice MDR debatu zrušila. Na 22. srpna plánovanou pódiovou diskuzi „už nelze z pohledu stanice smysluplně zrealizovat“. Místo ní má po skončení promítání filmu dojít k výměně názorů mezi diváky a tvůrci filmu a představiteli MDR.

Dokument „Chemnitz – ein Jahr danach“ (Saská Kamenice – rok poté) bude vysílán na ARD 26. srpna v 22:45 hod. (reprízy jsou plánovány na 27. 8. 04:45 (Das Erste), 28. 8. 2019 20:45 (MDR), 29. 8. 2019  2:05 (MDR), 29. 8. 2019 20:15 (Tagesschau24), 31. 8. 2019 14:15 Uhr (Tagesschau24), 3. 9. 2019 19:15 (Tagesschau24) a 7. 9. 2019 09:15 (Tagesschau24).

Vše o loňských nepokojích v Saské Kamenici najdete v naší speciální rubrice.

REKLAMA