Dánsko – to lepší Německo

Dánsko - to lepší Německo
REKLAMA

Ulf Poschardt, šéfredaktor mediální skupiny Die Welt, má sám dánské kořeny. V souvislosti se sebevědomým odmítnutím Trumpova návrhu na odkoupení Grónska vzdává hold této malé severské zemi, která by v mnohém mohla být inspirací i pro Českou republiku.

Dánové reagovali na Trumpův návrh k odkoupení Grónska chladně. A s výsměchem nyní komentují jeho zrušení státní návštěvy. Jsou liberální, hrdí a pilní – právě proto jsou úspěšní, ačkoliv je jejich země malá.

Dánsko má necelých šest milionů obyvatel a přesto je globálním šampionem. Země má poloviční rozlohu Rakouska a přesto nemá problém vykázat do patřičných mezí amerického prezidenta.

Tamní lidé jsou podle průzkumů veřejného mínění často považováni za nejšťastnější lidi planety. Vede se jim ekonomicky dobře, milují svou zem a svou přírodu. Zbožňují svou královnu a jsou hrdí na společenskou modernu a liberálnost, díky které Dánsko vždy přitahovalo milovníky svobody z celého světa.

Proto existoval experiment Christiania, což byla enkláva v Kodani, která se svou vysokou autonomií stala laboratoří anarchistického spolužití. Jeden z jejích zakladatelů, Jacob Ludvigsen, formuloval stesk po utopii s neomezenou láskou ke svobodě bez občanské stísněnosti.

Vytvoření „samosprávné společnosti, ve které je každý zodpovědný sám za sebe a za blaho celé společnosti“, se stalo případovou studií základů demokracie. Ta byla vystavena většímu tlaku až po nárůstu násilí a obchodů s drogami. Jako experiment trvá dál, jednou provždy bez motocyklů a automobilů.

Kdo se ale nyní domnívá, že je Dánsko obzvlášť levicovou společností, ten se hluboce mýlí. Opak je pravdou. Dánové jsou konzervativní, dokonce sami levicoví Dánové zastávají spíše klasický cit pro rodinu a hodnoty. Proto to byli sociálnědemokratické odbory a politikové, kteří léta před Gerhardem Schröderem prosadili rozsáhlé sociální reformy: tvrdou směs požadavků a podpor, tzv. „Flexicurity„.

Firmám byla zmírněna ochrana před propuštěním a za to byla krátkodobě zvýšena sociální ochrana v případě ztráty zaměstnání. Kdo se kvůli dalšímu uplatnění na trhu práce vzdělával nebo rekvalifikoval, byl dále podporován, kdo tak neučinil, byl motivován k píli částečně bolestivými škrty sociálních dávek. Zatímco Němci nadále hekticky diskutují o obratu v mobilitě, Dánové už v Kodani etablovali svého druhu funkční a krásný (!) ideál.

Reformy a elegantní společenská moderna vedly k boomu národního hospodářství, který drží zemi neustále na hranici plné zaměstnanosti. Růst přinesl nejširším společenským vrstvám vysokou míru blahobytu. Globální šampioni jako rejdařství Mærsk, Lego nebo obchody s nábytkem Jysk při tom hrají stejně důležitou roli jako kreativní průmysl, kde se Dánům daří lépe, než hrdým evropským národům s dlouhou kulturní tradicí.

Jedna filmová vysoká škola velikosti franckého gymnázia zplodila takové hvězdy světové kinematografie jakými jsou Bille August, Lars von Trier nebo Thomas Vinterberg. Dánské televizní seriály slouží jako předloha hollywoodských předělávek.

Dánská kuchyně je hyperregionální

Z designových klasiků 40. a 50. let se stali pilíře současného životního stylu. Ať Fritz Hansen, Royal Copenhagen nebo Bang & Olufsen – Dánům se podařilo ve velmi elitářském a náročném konkurenčním prostředí najít po celém světě konzumenty s vytříbeným citem pro chladnou eleganci a funkční minimalismus, kteří si uvědomují, že udržitelnost také vyžaduje nadčasové pojetí.

To jde pouze tehdy, když si ve valné míře zapovíme propadání módním trendům. I v tomto případě se uplatnil dánský konzervatismus. Dánové se orientují podle nejvyšších nároků a měří se s nejsilnějšími konkurenty: většinou bez bázně. A zcela beze strachu z velikosti konkurentů.

REKLAMA

Jejich sebevědomí vytváří styl, který je tak dánský a nezaměnitelný, protože mu chybí jakákoliv ctižádost o zařazení se mezi globalizovanou šeď. Platí to i pro dánskou kuchyni, která je hyperregionální. V Nomě dostanete na stůl pouze jídlo, které pochází z Sjællandu.

Zemitost Dánů v sobě má něco tvdohlavého. Jejich patriotismus je neuvěřitelný: kdo má dánské příbuzenstvo, ten ví, že dárky budou pouze dánské. Dopisní nůž od George Jensena, dřevění vojáčci od Kaje Bojesena nebo pohádky H. C. Andersena. Dánská vlajka visí a je nalepená všude. Královna – řetězová kuřačka, feministka a umělkyně – dotváří obraz národa, ve kterém se s naprostou samozřejmostí snoubí moderna s tradicemi a sekundární ctnosti s hedonismem.

K tomu patří i zdravý rozum. Bezbřehá tolerance k islamistům a nacistům tak byla slepou uličkou, kterou nyní Dánové korigují. Dánští sociální demokraté jsou i v tomto případě daleko před svými německý kolegy – a vyhrávají volby. Dánové se spoléhají pouze na sebe.

Mocné jižní sousedy sledují s nedůvěrou a často se zdvořilým opovržením, když např. zaparkují svůj Mercedes na severských ostrovech vševědoucně tam, kde příliv z jejich symbolu statusu brzy udělá případ pro odtahovku. Ještě předtím se posmívali šosákům, kteří si do otevřenějšího Dánska jezdili nakupovat pornofilmy.

Dánský královský dům zachraňoval židovské děti

V dánsko-německých pohraničních regionech panovala dlouhou dobu silná láska k Německu. Obsazením Dánska hitlerovským Wehrmachtem se však situace drasticky změnila. Nejen, že dánští lékaři a královská rodina vyslali jasné znamení proti antisemitskému teroru tím, že zachraňovali židovské děti, díky čemuž je celá země uctěna v židovském památníku Yad Vashem. Ale také proto, že řádění nacistů čelili s ležérní arogancí, tak jak to předvedl Christian X.

Když vladař na povýšenecký narozeninový telegram Adolfa Hitlera reagoval s maximální neúctou, vůdce to tak rozzlobilo, že nařídil represivní opatření. Legendární bylo i královo zdráhání, strpět na dánském říšském sněmu nacistickou vlajku. Na výhrůžku okupantů, že zastřelí toho, kdo vlajku sundá, odpověděl téměř dva metry vysoký král ledově, že tedy bude oním vojákem on sám. Aspoň tak si to vypráví Dánové.

Proč jsou tyto příhody zajímavé? Vysvětlují, jak ukradený je Dánům někdo jako Donald Trump. Ukazují, proč liberální Margarethe Vestagerová ve funkci komisařky pro volnou soutěž v Evropské unii nemá absolutně žádný problém, jít do křížku s Amazonem, Googlem a Facebookem. A také vysvětlují, proč mají Dánové stále ještě svou korunu a z jakého důvodu zavedli na jihu pohraniční kontroly, když jim migrační politika Němců připadala už příliš praštěná.

Jsou rozumní, ctižádostiví a navzdory Kiekegaardovi a temnému severskému protestantismu anglosasky liberální. Dokonce si zvýšili omezení rychlosti na dálnicích ze 110 na 130 Km/h a přitom jim klesl počet mrtvých při dopravních nehodách. Prostě to umí.

REKLAMA