Vražda v Berlíně: jedná se o podobnou vraždu jako v případě Skripal?

Smrtelné výstřely v Berlíně

Vražda v Berlíně: jedná se o případ Skripal 2?
REKLAMA

Poté, co v Berlíně muž na kole zřejmě cíleně zastřelil Gruzínce, prověřují úřady různé možnosti. Jako nejpravděpodobnější se jeví vražda na objednávku, provedená zahraniční tajnou službou.

V pátek byl v parku Kleiner Tiergarten ve čtvrti Moabit zastřelen 40letý Gruzínec a mnohé nasvědčuje tomu, že se jednalo o vraždu na objednávku. PZ informací vrchního státního zastupitelství v Berlíně vyplývá, že se podezřelý pachatel – 49letý občan Ruské federace – choval před vyšetřujícím soudcem vyrovnaně. Po krátkém popírání činu už neuvedl žádné další údaje.

Podle informací magazínu Spiegel sice úřady vyšetřují různými směry – za nejpravděpodobnější však v současné době považují „profesionálně plánovanou a provedenou nájemnou vraždu“. Svědkyně vraždy už deníku Berliner Morgenpost popsala, že na ni událost působila jako poprava. Pachatel vystřelil dvakrát.

Vyšetřovatelé a bezpečnostní experti proto vychází ze dvou scénářů. Prvním by byla vražda s vazbou na organizovaný zločin. V bezpečnostních kruzích několika členských zemí NATO je ale za pravděpodobnější považována vražda s politickým motivem, možná provedená tajnou službou, jako např. ruská vojenská rozvědka GRU.

Tomu nasvědčuje především biografie oběti. Zelimchan Changošvili byl podle informací magazínu Spiegel považován ve své gruzínské vlasti za úzkého spojence bezpečnostních složek. Byl spolehlivým partnerem v boji proti ruskému vlivu a stabilizačním prvkem při konfliktech, například ve svém domovském regionu Pankisi. Poté, co v Tbilisi unikl pokusu o atentát, musel uprchnout do Ukrajiny.

V Ukrajině se opět aktivně zasazoval proti vlivu Ruska a spolupracoval s místními bezpečnostnímu složkami. Po dalším útoku pak odcestoval do Německa.

Podezřelý vrah přicestoval krátce před činem

V Německu, kde byl zprvu považován za islamistickou hrozbu, se naposledy přestěhoval z Braniborska do Berlína.

Ve svém okolí však za islamistu považován nebyl. Dokonce bránil lidem, aby vycestovali do Sýrie a přidali se jako bojovníci k teroristickým milicím, jako např. k tzv. Islámského státu (IS). Navíc byl veden na seznamu osob určených k likvidaci čečenského diktátora Ramzana Kadyrova.

Dalším důležitým stavebním kamenem v argumentačním řetězci těch, kteří věří v politickou, tajnými službami provedenou vraždu, je postup pachatele. Z informací magazínu Spiegel vyplývá, že přicestoval do Německa krátce před činem a byl připraven na rychlé vycestování. Krátce před vraždou se přestrojil. K činu použil zbraň ráže 9 mm s tlumičem.

Pokud by zesílily důkazy pro vraždu provedenou zahraniční tajnou službou, převzal by případ spolkový generální prokurátor Peter Frank. Z bezpečnostních kruhů zaznívá, že se nadále vyšetřují všechny možnosti. Identita 49letého podezřelého pachatele a detaily k jeho osobě jsou nadále prověřovány.

Vše o atentátu na ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii najdete v rubrice Případ Skripal

REKLAMA