Méně obav, lepší nálada: optimismus Němců dosáhl 25letého maxima

Méně obav, lepší nálada: optimismus Němců dosáhl 25letého maxima
REKLAMA

Němci jsou v průměru daleko optimističtější a sužuje je méně obav než v uplynulých letech. Celková nálada je nejlepší za posledních 25 let, vyplývá z reprezentativního průzkumu „Obavy Němců“ (Die Ängste der Deutschen, grafiky zde) z léta tohoto roku, který byl ve čtvrtek představena v Berlíně.

Studii zadává od r. 1992 pojišťovna R+V. Obzvlášť strach z terorismu a z politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes trápí lidi méně než ještě před rokem. 30 let po pádu Berlínské zdi se ale jeden rozdíl opět zvětšil: ve východním Německu jsou všechny obavy více rozšířené než na západě Německa.

Nejnižší hodnota od r. 1994

Celkem se více než každý druhý ze zhruba 2.400 dotázaných spolkových občanů starších 14 let obává, že stát vysoké počty uprchlíků nezvládá a že mezi Němci a přistěhovalci panuje větší napětí. Strach z politiky Donalda Trumpa je uváděn podobně často. Téma rostoucích nájmů bylo zahrnuto poprvé a skončilo na šestém místě, změna klimatu až na dvanáctém místě.

Podíl lidí s nejrůznějšími obavami ve srovnání s předchozím rokem výrazně klesl. V průměru všech uvedených obav uvedlo 39 % respondentů, že z nich alespoň jednu pociťují. To je nejnižší hodnota od r. 1994. Před třemi roky to ještě bylo 52 %.

Uprchlíci a Trump – strach mizí

Průzkum, který letos probíhal v červnu a červenci, považují vědci za seismograf vnímání politiky, hospodářství, životního prostředí, rodiny, zdraví a soukromých starostí – včetně dlouhodobých dopadů. Podle názoru expertů z uplynulých let způsobují vznik strachu zejména dva hlavní faktory: že média pravidelně akcentují určité téma a že ho ve velkém rozsahu ovlivňuje politika a tudíž na něj má jednotlivec pouze minimální vliv. Obavy jsou proto u celospolečenských témat rozšířenější než u soukromých záležitostí.

  • Stát je velkým počtem uprchlíků přetížen: 56 % (loňský rok 63 %)
  • Další příchod uprchlíků povede ke zvýšení napětí: 55 % (loňský rok 63 %)
  • Kvůli politice Donalda Trump je svět méně bezpečný: 55 % (loňský rok: 69 %)

Na dalších místech následují obavy z přetížení politiků (47 %), politického extremismu (47 %), neufinancovatelných nájmů (45 %) a z života, odkázaného na pečovatelskou službu (45 %). Důvodem k obavám jsou pro více než 40 % respondentů i vyšší daně kvůli dluhové krizi Evropské unie a rostoucí ceny.

Nadále klesá i strach z teroristických útoků

Dále také klesá velká obava minulých let: teroristických útoků se bojí už jen 44 % dotázaných. Před dvěma lety  – po krvavých útocích v r. 2016 ve Francii a Německu – to ještě bylo 71 %.

Strach z klimatické změny a z extrémů počasí hrál v porovnání s jinými obavami roli jen u 41 % účastníků studie. Ještě méně obav panuje ve vztahu k stabilnímu hospodářství. Necelá čtvrtina Němců (24 %) se bojí, že přijde o práci. To je nejnižší hodnota od zavedení průzkumů. Kriminality se obává 23 % dotázaných, o 5 procentních bodů méně než v uplynulém roce.

Rozdíly mezi západem a východem Německa se ukazují především ve změnách hodnot uplynulých let. Počet lidí s obavami z terorismu, Trumpovy politiky a problémů s cizinci klesl v celém Německu – na západě ovšem daleko výrazněji než na východě. Několik let po zvolení Trumpa, velkých teroristických útocích a uprchlické vlně ztratilo na západě svůj akutní strach z těchto problémů více lidí než na východě, kde zřejmě obavy přetrvávají déle.

REKLAMA