Trump chce ze státních úřadů vypudit kritická média

Trump chce ze státních úřadů vypudit kritická média
REKLAMA

Washington Post provádí pravidelné factcheckingy výroků amerického prezidenta Trumpa a odhaluje jeho nepravdy. To se mu nelíbí a viní deník z šíření „fake news„. Nyní chce na amerických úřadech kritická média zakázat.

New York Times a Washington Post se kvůli svému kritickému zpravodajství stávají opakovaně cílem útoků amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bílý dům nyní chce, aby federální úřady oba deníky přestaly odebírat. „Neobnovení předplatného ze strany všech státních institucí představuje pro daňového poplatníka obrovskou úsporu nákladů ve výši několika stovek tisíc dolarů“, sdělila Stephanie Grishamová, mluvčí Bílého domu.

Trump oběma deníkům a dalším médiím, která o něm informují kriticky, vytýká, že o něm šíří „fake news“. Kromě toho se k němu prý chovají „hrozně“. Kritikové oproti tomu viní Trumpa z toho, že je sám jedním z největších šiřitelů fake news. Podle ověřovatelů faktů deníku Washington Post Trump během 1.000 pracovních dní v úřadě pronesl 13.435× nepravdivé nebo zavádějící tvrzení.

Ze zprávy mluvčí Grishamové není jasné, jak mají být federální úřady donuceny k tomu, aby oba novinové tituly neodebíraly. Deník Wall Street Journal s odvoláním na zástupce americké vlády informoval, že Bílý dům pracuje na odpovídající direktivě.

Trump v pondělí na televizní stanici Fox News uvedl, že New York Times jsou „fake noviny“, které už Bílém domě nechce vidět. Bíly dům chce zřejmě odběr New York Times a Washington Post zrušit. V minulém měsíci Trump oba deníky – které patří k nejkvalitnějším médiím USA a těší se i velmi dobré mezinárodní pověsti – označil za „nepřátele národa“.

REKLAMA